Testul pentru depistarea COVID-19, mult prea scump pentru români. Un sondaj de opinie arată nemulțumirea oamenilor
Un sondaj de opinie realizat pe un eşantion de 1000 de persoane arată că majoritatea românilor consideră că testarea pentru COVID-19 este prea scumpă și inaccesibilă. Mai bine de jumătate dintre participanți afirmă că în România este greu să intri în posesia testului şi tratamentului pentru noul coronavirus.
- Testul pentru depistarea COVID-19, mult prea scump pentru români.
- Un sondaj de opinie arată nemulțumirea oamenilor.
Respondenții au fost chestionați cu privire la gestionarea pandemiei de COVID-19 în România. Sondajul a fost realizat de Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL), în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI), sub egida Secției de Științe Medicale a Academiei Române.
Românii au fost întrebaţi care ar trebui să fie cele trei domenii prioritare pentru Guvernul României, iar răspunsul majorității a fost protejarea locurilor de muncă, urmat de desfăşurarea şcolilor în bune condiţii şi luarea de măsuri împotriva infectării cu SARS-CoV-2.
Ceilalți respondenți au spus că printre priorităţile autorităților ar trebui să fie şi: lupta împotriva corupţiei, creşterea salariilor, susţinerea mediului privat în economie îmbunătăţirea sistemului de sănătate, în general, creşterea pensiilor, construcţia de autostrăzi, o comunicare mai bună cu populaţia, combaterea ştirilor false şi ordinea publică.
Test și tratament COVID-19, inaccesibil
La partea de testare şi tratament pentru SARS-CoV-2 în România, 51,3% dintre respondenţi a apreciat că tratamentul pentru infecţia cu noul coronavirus este inaccesibil. Totodată, 37% dintre respondenţi îl consideră accesibil.
De asemenea, 54, 5% dintre participanți au spus că testarea este inaccesibilă în timp ce 35,8% au spus că testarea este accesibilă.
Sondajul de opinie au fost realizat în perioada 25 septembrie – 16 octombrie 2020. Volumul eșantionului a fost de 1000 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani.