Tinerii ajung tot mai des la ATI din cauza variantei Delta. Semnalul de alarmă pe care-l trag medicii: ”Iau virusul și nu dau importanță”
Valul patru al pandemiei pare să fie total invers situației prin care am trecut până la acest moment. Medicii spun că acum mai întâi pacienții ajung la ATI și asta pentru că varianta Delta este foarte periculoasă pentru organismul uman. Cei vizați fiind în cea mai mare proporție tinerii nevaccinați și copiii. Tocmai de aceea, specialițtii trag un semnal de alarmă în acest sens.
- Tinerii nevaccinați și care nu respectă regulile, victimele variantei Delta.
- Medicii îi îndeamnă pe părinți să-și vaccineze copiii.
A început să crească, din nou, numărul persoanelor infectate cu virusul din China, majoritatea fiind depistate cu varinata Delta, dar și ajungând pe mâinile mediclor când deja sunt într-o stare avansată a bolii.
Tinerii și copiii nevaccinați, victimele care ajung la ATI din cauza variantei Delta
Tocmai de aceea, pentru că secțiile de Terapie Intensivă încep să fie din ce în ce mai pline, în majoritatea cazurilor cu tineri, fostul manager al Spitalului "Victor Babeș" din București spune că în acest caz doar vaccinul face diferența.
Medicul este de părere că nerespectarea măsurilor de igienă și distanțare impuse de autorități, precum și nevaccinarea, îi fac pe cei mai tineri, oferind exemplul aglomerației de la malul mării, să fie în număr cât mai mare victimele valului patru al pandemiei de coronavirus.
Mai mult decât atât, Emilian Imbri spune că agravarea bolii este favorizată și de indiferența cu care tinerii care se infectează tratează boala până în momentul în care ajung la ATI.
"În primele faze ale pandemiei era invers. Explicația este că acum au rămas nevaccinații, cei care nu s-au dumirit încă de ce trebuie să se vaccineze, cei care și-au cumpărat adeverințe fără să se imunizeze. Practic, aceștia sunt cei care se îmbolnăvesc. Uitați ce e pe litoral! Acești tineri iau virusul, dezvoltă boala și nu dau importanță. După câteva zile le e greu să se îndrepte spre spital, pentru că le e teamă de spital, așa că mai stau câteva zile că poate le trece cu aspirină. Când ajung la spital, boala e avansată, sunt modificări în organism care sunt greu de stăvilit, iar într-o zi – două ajung în terapie intensivă. De aceea secțiile ATI sunt primele pline", a spus medicul Emilian Imbri, scrie Digi24.
De asemenea, pentru că varianta Delta se spune că este mai periculoasă pentru copii și se răspândește mai rapid în comunitate, Imbri îi îndeamnă pe părinți să nu mai refuze imunizarea odraslelor. Căci doar așa, spune el, se poate ca minorii să nu se îmbolnăvească sau să facă o formă ușoară a bolii dată de infecția cu noul COVID-19.
”A te opune sau a nu lăsa copilul să se vaccineze sau să fie vaccinat e o decizie pe care și-o asumă părintele în final. Poți trăi cu gândul că ai făcut bine, că ai salvat copilul de la vaccin, în ghilimele fie spus, sau în timp să îți blestemi zilele ca părinte că nu ai lăsat copilul să se vaccineze. Ceea ce știm de la sursele medicale credibile din lume este că vaccinarea se face fără pericol pentru copiii peste 12 ani. Părinții să înțeleagă că vaccinarea asigură copilului, în cazul în care se îmbolnăvește, o evoluție mult mai ușoară, care îl scutește să ajungă la terapie intensivă. Acești copii nu sunt proprietatea părinților”, a mai spus specialistul.