Totul despre Sfânta Parascheva, sărbătorită pe 14 octombrie. De ce merg românii în pelerinaj la Iași
An de an, la data de 14 octombrie, are loc una dintre cele mai mari, dar și cele mai importante sărbători din an. Așadar, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Parascheva, căci despre ea este vorba. Sfânta Parascheva este cinstită în Moldova, deoarece de peste 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași. Iată cine a fost Sfânta Parascheva, dar și cât de importantă este această sărbătoare în rândul credincioșilor.
- Sfânta Parascheva este sărbătorită pe 14 octombrie
- Ce știm despre Sfânta Parascheva și viața ei
Prăznuită an de an la data de 14 octombrie, Sfânta Parascheva este una dintre cele mai importante sărbători din anul calendaristic. În această zi există există o mulțime de obiceiuri și tradiții pe care românii le respectă cu strictețe pentru a le merge bine tot anul.
Sfânta Parascheva este sărbătorită pe 14 octombrie
În fiecare an, Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită la data de 14 octombrie. Această sărbătoare este considerată o binecuvântare pentru toți creștinii ortodocși. Credincioșii rostesc în această zi o rugăciune care are o mare însemnătate.
Știm despere Cuvioasa Parascheva că ea a fost denumită în Moldova și “Vinerea Mare”. Acesta este un simbol al unității Ortodoxiei de pretutindeni, care povestește viața de după moarte a Sfintei Parascheva.
Ce știm despre Sfânta Parascheva și viața ei
Știm din popor că cinstirea adusă Sfintei Cuvioase Parascheva sunt bisericile ctitorite cu hramul ei nu doar în Moldova, ci și în Transilvania și Țara Românească.
Așadar, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se regăsesc la Iași de mai bine de 350 de ani. Totodată, despre viața Sfintei Parascheva Sfânta Cuvioasă Parascheva știm că aceasta a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea.
Sfânta Parascheva s-a născut în Epivata, cunoscută în zilele noastre cu numele de Boiados, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol.
Familia Sfintei Cuvioase Parascheva au fost oameni credincioși, de neam bun, care au crescut-o pe Cuvioasă cu frică de Dumnezeu. Părinții au fost și cei care au îndemnând-o întotdeauna să deprindă faptele bune, dar și rugăciunea, postul și milostenia. Mai mult decât atât, mai știm că Sfânta Cuvioasă Parascheva și-a donat hainele celor săraci.
Moaștele Sfintei Parascheva atrag în fiecare an sute de mii de români
Anual, înainte ca sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva să aibă loc, sute de mii de credincioși din toate colțurile lumii vin la Catedrala Mitropolitană din Iași pentru a se închina la racla cu moaștele acesteia. Se știe, totodată, că aceasta este făcătoare de minuni.
Și în acest an, în perioada 7 – 15 octombrie 2023, sute de mii de credincioși sunt așteptați la evenimentele organizate cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.
Se pare că, în anul 2023, în toate cele 9 zile de pelerinaj au participat peste 340.000 de persoane la toate manifestările organizate de hramul Catedralei Mitropolitane din Iași.