Tradiții și obiceiuri pentru a doua zi de Paște. Ce nu e bine să faci în Săptămâna Luminată
Astăzi, 6 mai 2024, în a doua zi de Paște, este marcat începutul Săptămânii Luminate. Românii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri, dar și de superstiții. Ce nu e bine să faci astăzi.
- Ce este interzis să faci a doua zi de Paşte
- Tradiţii şi superstiţii pentru Lunea Luminată
Cea de-a doua zi de Paște mai este cunoscută și sub numele de Lunea Luminată. Astăzi, credincioșii țin cont de mai multe tradiții și superstiții care au fost transmise din generație în generație. Se crede că astăzi sunt deschise porțile Raiului.
Tradiţii şi superstiţii pentru Lunea Luminată
Astăzi, în Lumea Luminată, preoții merg la biserică și fac slujbe de pomenire pentru sufletele celor adormiți. Despre cei care mor în ziua de Paște sau în Săptămâna Luminată se spune că ajung direct în Rai, pentru că doar ușile Raiului sunt deschise în aceste zile, cele ale iadului fiind închise.
Există superstiții care spun că oamenii nu ar trebui să lucreze întreaga săptămână, iar femeilor le este interzis să coasă, pentru că se spune că vor muri lovite de fulger.
În diferite regiuni ale țării, în a doua zi de Paște, sunt respectate cu sfințenie diferite tradiții și obiceiuri. De exemplu, se spune că astăzi este bine ca nașii să fie vizitați de fini, care trebuie să aducă pască, ouă roșii și colaci.
În Transilvania, ouăle se ciocnesc „cap cu dos”, iar gospodinele evită să măture sau să gătească în această zi. În unele zone, tinerii își stropesc aleasa inimii cu apă, iar fetele îi stropesc pe băieți cu parfum.
Rugăciunea pe care să o rostești în a doua zi de Paște! Este făcătoare de minuni
„Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia (N), care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit. Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga. Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine şi să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieţii lor, umblând după voia Ta.
Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.