Transferați în Germania pentru că lipseau ”câteva piese” de la un aparat medical. Pacienții COVID din Sibiu și-au plătit singuri transportul
Aveau aparatul, dar le lipseau ”câteva piese”! Acesta este motivul pentru care doi pacienţi COVID, în stare gravă, din Sibiu au fost transferați la o clinică din Germania. Transportul a fost plătit din buzunarul bolnavilor.
- Transferați în Germania pentru că lipseau ”câteva piese” la un aparat medical
- Pacienții COVID din Sibiu și-au plătit singuri transportul
Doi pacienți COVID, de la Spitalul Militar de Urgenţă şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, au fost duși în Germania pentru că nu aveau ECMO, un „plâmân articial” funcţional, potrivit Agerpres.
Unul dintre pacienții transferați în Germania a fost internat cu COVID-19 în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, acolo unde există un ECMO împrumutat din Clinica Polisano Medlife. Din păcate, aparatul nu funcţionează încă, pentru că îi lipsesc niște piese. Din această cauză, familia bolnavului a cerut transferul.
„Este singurul aparat pe care îl avem şi (...) trebuie să mai dăm nişte piese, consumabile. L-am trimis dincolo (la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă n.r.) de o săptămână, încă nu l-au pus în funcţie şi când am întrebat de ce, ziceau că le mai lipsesc nişte piese consumabile. (...) E un plămân artificial. Noi îl folosim pentru intervenţiile pe cord deschis. Aparatul este funcţional, noi îl folosim şi după ce ei (Spitalul Judeţean n.r.) nu mai au nevoie, îl luăm înapoi şi îl folosim în continuare”, a declarat vineri directorul medical al Spitalului Polisano Medlife din Sibiu, medicul Paul Porr.
Transferați în Germania pentru că lipseau ”câteva piese” la un aparat medical
Medicul Paul Porr a fost medic şef al Secţiei Medicală I în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. Acesta a afirmat că spitalul privat unde lucrează în prezent a dat SCJU acest aparat, ECMO, special pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.
De asemenea, medicul Paul Porr era dornic să trimită și un cadrul medical instruit în utilizarea ECMO pentru pacienţii care se operează. Unitatea medicală privată la care lucrează medicul-șef a mai dat şi concentratoare de oxigen pentru pacienţii COVID-19, de la SCJU Sibiu.
„Noi am dat (ECMO n.r.) acum o săptămână, zece zile, împreună cu două concentratoare de oxigen, după aceea, miercuri, am mai dat încă zece concentratoare de oxigen, pe care le-am primit de la Medlife, ei le-au achiziţionat de urgenţă şi joi, ieri, am mai dat încă zece. Deci ei (SCJU Sibiu n.r.) au de la noi 22 de concentratoare de oxigen, deci pentru 22 de paturi de Terapie Intensivă”, a mai spus medicul Paul Porr.
ECMO, un ”plămân artificial”
Mihai Sava, medicul şef al ATI Sibiu, a declarat, pentru Agerpres, că există un medic în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă care poate lucra cu aparatul ECMO. Este vorba de doctorul Gabriela Cozmanciuc, medic de chirurgie vasculară, care a lucrat anterior în Franţa.
Din cauza aparatului nefuncțional, un bărbat de 67 de ani, în stare gravă, a fost transferat în 17 octombrie, din SCJU Sibiu, fiind primul care ajuns din acest motiv în străinătate. Cel de-al doilea pacient cu COVID-19, ajuns astfel în Germania, este un bărbat cu COVID-19, internat la ATI în Spitalul Militar de Urgenţă Sibiu.
Vineri, judeţul Sibiu înregistra o rată a infectării de 8,9 la mia de locuitori, în scădere faţă de ziua precedentă când rata a fost de 9,06 la mia de locuitori.