Trei electrocasnice consumatoare de energie electrică. Îți încarcă factura, în fiecare lună
Fără dar și poate, fiecare dintre noi folosește energia electrică în fiecare zi, într-o varietate de moduri. Există modalități prin care putem reduce consumul, dar trebuie să fim și conștienți de faptul că anumite electrocasnice sunt mari consumatoare de energie electrică și încarcă factura, lună de lună.
- Electrocasnicele care consumă cel mai mult
- Deseori nu le luăm în considerare
- Cum să economisești energie electrică
În zilele noastre, am fi pierduți fără aparate sau dispozitive electronice. Ne este aproape imposibil să trăim fără încălzire, iluminat, computere și console de jocuri. Îți dai seama câtă energie electrică folosești pentru a fi confortabil de fiecare dată când primești factura.
Trei electrocasnice consumatoare de energie electrică
Pentru a afla consumul de energie, trebuie să luăm în considerare doi factori: câtă energie electrică folosește un aparat când este în uz și cât timp este pornit.
Radiatoarele sau caloriferele
De departe, cel mai mare utilizator de energie în casele românilor sunt radiatoarele sau caloriferele electrice, reprezentând 31,3% din consumul total de energie al unei locuințe.
Încălzirea apei
Dacă aerul condiționat și încălzirea reprezintă peste 40% din consumul de energie electrică, încălzirea apei adaugă încă 14%. Singurul truc în acest sens este să nu irosești apa. Puteți opta pentru dușuri rapide în loc de băi lungi și puteți cumpăra o mașină de spălat vase, în loc să le spălați manual.
Frigiderul
Nu putem renunța la frigider, dar putem reduce costurile de funcționare. Primul pas pe care trebuie să îl facem este înlocuirea unuia vechi cu un model nou. Frigiderele fabricate astăzi sunt de o calitate mai bună decât modelele mai vechi în ceea ce privește consumul de energie.
De asemenea, frigiderele trebuie ținute la temperatura recomandată de producător. De fiecare dată când deschidem ușa, frigiderul își pierde o parte din aerul rece.
Cum să economisești energie electrică
Agățați rufele la uscat pe frânghie
Uscătoarele electrice cuprind 5% din consumul obișnuit de energie electrică al gospodăriei, așa că îți poți usca rufele în aer liber sau pe un uscător, la interior. Așa vei economisi energie și bani.
Spălați hainele în apă rece
Înainte de a le usca, încercați să vă spălați rufele în apă rece, mai ales dacă nu au pete dificile.
Încălzirea apei necesită multă energie, reprezentând aproximativ 14% din factura medie de energie electrică a locuinței.
Cultivați propriile ierburi, mirodenii sau legume
Nu aveți nevoie de o curte mare pentru a crește și cultiva o parte din propria mâncare. Având în vedere costul ridicat al produselor proaspete și bune, puteți economisi astfel și niște bani.
Roșiile, afinele și murele sunt ușor de cultivat acasă. Chiar și într-un apartament mic, puteți cultiva ierburi precum busuiocul, menta sau rozmarinul, pe pervaz.