Un tânăr, drogat cu 27 de substanțe interzise în același timp! Medicii trag un semnal de alarmă
Un tânăr a fost prins drogat cu 27 de substanțe interzise în același timp. Medicii trag un semnal de alarmă în acest caz. Ce au spus specialiștii despre consumul de droguri din România.
- Un tânăr, găsit cu 27 de substanțe interzise în organism
- Ce au spus medicii
Dr. Ruxandra Manea, medic primar de medicină de laborator la Centrul de Evaluare și Tratament a Toxicodependențelor "Sfântul Stelian" din Capitală, a dezvăluit că un tânăr a consumat un cocktail care conținea nu mai puțin de 27 de substanțe interzise.
Un tânăr, găsit cu 27 de substanțe interzise în organism
Folosind tehnologia avansată a cromatografiei lichide cuplată cu spectometrul de masă, echipa medicală poate detecta și analiza până la 108 substanțe diferite, facilitând identificarea exactă a compoziției chimice a cocktailurilor de droguri.
„26, 27 de substanţe, de droguri şi metaboliţii acestora erau în sistem. Acesta este analizorul cantitativ la care lucrăm, este cromatografie lichidă cuplată cu spectometru de masă şi poate testa până la 108 substanţe, droguri pe care le pot consuma pacienţii noştri, sunt testate în urină aceste substanţe şi pe urmă noi le interpretăm şi vedem cantitativ exact cât au consumat din fiecare substanţă. Ori că au consumat mai de mult putem vedea şi urme în urină, ori că au consumat în cantitate mică mai multe combinaţii, cocktailuri cum s-ar spune”, a declarat, pentru News.ro, dr. Ruxandra Manea.
Dr. Manea a subliniat prevalența crescută a unor substanțe precum fentanilul, un opioid sintetic extrem de puternic, care devine tot mai comun în consumul de droguri, deși este destinat exclusiv utilizării medicale strict reglementate, potirvit stiripesurse.ro
„Aş putea spune că benzodiazepine, cu gabapentin care este un potenţator, morfină, metadonă, că pacienţii noştri sunt trataţi cu metadonă aici. Am găsit şi cu fentanyl. Zopiclone, cum se spun, legale”, a adăugat medicul.
Mulți încep să consume droguri în adolescență
Medicul a precizat că spitalul tratează în principal tineri și adulți, constatând totuși că mulți dintre aceștia încep consumul de droguri încă din adolescență. Cu atât mai mult, a remarcat o tendință crescândă în consumul de substanțe noi psihoactive, iar vârsta de debut a consumului a scăzut semnificativ în ultimii ani.
„Pot fi episoade psihotice, care pot să semene cu bolile psihice grave, care sunt tratate, evident, prin măsuri mai intensive. Cel mai frecvent se consumă canabisul, apoi urmează substanţele stimulente, amfetamine, cocaină, ecstasy, apoi ne putem gândi la metamfetamine şi noile substanţe psihoactive care şi ele au crescut foarte mult în populaţie, mai sunt opiaceele, noi ne ocupăm de ele prin tratament de substituţie ulterior şi apoi amestecuri. Am observat creşeterea consumului de fentanyl pentru că noi testăm specific şi am observat asta, într-adevăr, în ultima perioadă”, a relatat dr. Aelenei.
Dr. Manea a subliniat, de asemenea, că acest consum de droguri poate duce la episoade psihotice și poate să semene cu afecțiuni psihice grave, ceea ce necesită abordări medicale intensive și compasiune din partea personalului medical.