Vaccinarea la doza trei cu un ser diferit față de cel de la primele doze, mult mai eficientă. Anunțul făcut de Agenția Europeană a Medicamentului
Conform primelor informații transmise de către Agenția Europeană a Medicamentului, vaccinarea la doza a treia cu un ser diferit față de cel de la primele două doze ar fi mult mai eficientă. Așadar, persoanele care aleg un ser diferit pentru doza a treia de vaccin împotriva coronavirusului ar putea avea un răspuns imunitar mai puternic împotriva virusului.
- Rezultatul studiului efectuat de Agenţia americană a medicamentului
- Specialiștii europeni nu au acceptat încă această schemă de vaccinare
Potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA), dacă o persoană alege să facă doza booster cu un alt tip de vaccin decât cel utilizat la primele două doze de vaccin împotriva coronavirusului ar putea fi protejate mai mult de virusul nemilos.
Vaccinarea la doza trei cu un ser diferit, mult mai eficientă
Pandemia de coronavirus a luat cu asalt țara noastă, în valul IV. Autoritățile, inclusiv președintele României, Klaus Iohannis, dar și ministrul Educației Naționale, Sorin Cîmpeanu, îndeamnă la vaccinare, spunând că aceasta este singura soluție prin care ne putem imuniza și putem ”scăpa” de această pandemie, care ne-a schimbat viețile tuturor.
Un alt tip de ser decât cel folosit pentru schema completă ar fi mult mai eficient, potrivit rezultatului studiului efectuat de Agenţia americană a medicamentului (FDA), agenție care a și autorizat deja acest tip de imunizare.
Pe de altă parte, specialiștii europeni încă analizează această schemă de vaccinare împotriva SARS-CoV-2.
”Vaccinurile dezvoltate prin tehnologia ARN mesager, cum sunt Pfizer și Moderna, administrate ca doză booster „par să funcţioneze mult mai bine” şi „sunt capabile să suscite un răspuns imunitar cu adevărat puternic”, a spus Marco Cavaleri, însărcinat cu strategia vaccinării la EMA.
Cum se poate provoca un răspuns imunitar mai puternic
Conform declarațiilor lui Marco Cavaleri, prin anumite combinaţii de vaccinuri se provoacă un răspuns imunitar mai puternic decât atunci când se foloseşte acelaşi tip de vaccin. Un studiu publicat recent în SUA susține această ipoteză.
Potrivit studiului, persoanele vaccinate cu serul Johnson & Johnson sunt mult mai protejate împotriva noului coronavirus, dacă la doza a treia de vaccin primesc un vaccin pe bază de ARN mesager.
„Constatăm că există câteva rezultate promiţătoare în studii care confirmă că această abordare provoacă, prin anumite combinaţii de vaccinuri, un răspuns imunitar mai puternic decât atunci când se foloseşte acelaşi tip de vaccin, la o vaccinare suplimentară”, a mai declarat Marco Cavaleri.
Vaccinarea cu a treia doză a început pe 28 septembrie la noi în țară. Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat pe atunci că doza a treia se va face cu serurile Pfizer sau Moderna.