Valeriu Gheorghiţă, anunț despre creșterea cazurilor de COVID-19: „În niciun caz nu este finalul valului patru”
Valeriu Gheorghiță consideră că redeschiderea școlilor ar putea crește numărul de bolnavi COVID-19. Conform acestuia, valul patru nu s-a sfărșit, iar situația poate să devină îngrijorătoare. Rata de infectare în România a scăzut semnificativ, dar pandemia este departe de a se fi sfârșit.
- Valeriu Gheorghiță este de părere că valul 4 al pandemiei nu s-a sfârșit.
- El a recomandat administrarea dozei de vaccin booster.
Valeriu Gheorghiță, Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, este de părere că reînceperea școlilor poate genera o creștere a ratei de infectare cu SARS-CoV-2.
“Acest lucru s-a întâmplat de fiecare dată. Nu trebuie să credem că de această dată lucrurile vor sta diferit. Este evident acest lucru: pe măsură ce interacţiunea fizică dintre persoane şi mobilitatea persoanelor creşte, creşte şi expunerea şi probabilitatea de a fi expus zilnic la această infecţie. Şi nu neapărat legat strict de momentul în care copiii sunt la şcoală, ci toate activităţile conexe: plecatul de acasă, ajuns la şcoală, activităţile de după şcoală. Mersul cu transportul în comun, supraaglomerarea, nerespectarea măsurilor - toate vor conduce la creşterea riscului de infectare”, a declarat el pentru Agerpres.
Conform acestuia, valul patru nu s-a sfărșit, iar situația poate să devină îngrijorătoare. Rata de infectare în România a scăzut semnificativ, dar pandemia este departe de a se fi sfârșit.
„Cred că situaţia epidemiologică tinde să devină stabilă, dar în niciun caz nu este finalul valului patru. Ne-am fi dorit să fie acest lucru, dar ne uităm şi ce se întâmplă în Europa şi vedem că sunt deja multe alte ţări în care se înregistrează o creştere importantă a numărului de cazuri. Problema este că în ţările cu o rată mare de acoperire vaccinală, pandemia nu mai are un impact semnificativ. Adică nu creşte în acelaşi timp şi numărul de cazuri grave, internările în terapie intensivă şi decesele. Ele rămân la o valoare stabilă, o valoare redusă şi sunt în general apanajul persoanelor care nu au fost vaccinate sau persoane vaccinate care sunt din grupe de vârstă înaintată, care au şi foarte multe alte afecţiuni cronice asociate”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.
El a recomandat administrarea dozei de vaccin booster, în cazul în care după a cincea lună de la vaccinarea completă 35-40% dintre cei infectați sunt imunizați.