Vești bune pentru români. În ce condiții ar urma să scadă facturile. De când s-ar putea aplica plafonarea prețurilor
După mai multe luni în care facturile au fost motiv de îngrijorare pentru români, se pare că prețurile ar putea să scadă. Guvernul ia în calcul să plafoneze prețurile. Totul se datorează scăderii de pe piața energiei. Ministrul de Finanțe spune că trebuie să de facă o adaptare a facturilor în funcție de schimbările care au apărut.
- În ce condiții ar urma să scadă facturile
- De când s-ar putea aplica plafonarea prețurilor
Guvernul a anunțat, de curând, că ia în calcul varianta în care facturile să fie plafonate, ca urmare a schimbărilor apărute pe piața energiei. În ultima perioadă, prețurile au scăzut, ceea ce automat duce și la facturi mai mici.
Facturi mai mici pentru români
Încă nu se știe cu cât vor scădea sau de când se va aplica noua modificare, dar ministrul de Finanțe a precizat că vor avea loc mai multe discuții, urmând să fie anunțat dacă prețurile la facturi va scădea.
Românii ar putea plăti facturi mai mic, asta dacă plafonarea prețurilor va avea loc. Guvernul a anunțat că va analiza în ce măsură acest lucru este posibil.
O primă variantă luată în calcul este aceea în care românii vor plăti mai puțin la facturi, iar în cazul furnizorilor care nu au primit încă banii pentru compensarea la energie, Ministerul Energiei va fi cel care va plăti sumele respective.
Facturile au fost mărite în luna aprilie
Vestea vine în contextul în care, în luna aprilie, au crescut, din nou, facturile. Mai exact, consumatorii au plătit cu 4-5% mai mult decât în mod normal, ca urmare a noilor reglementări cu privire la tarife. Creșterea era raportată, la acel moment, la prețurile din luna februarie 2023.
„Au fost aprobate noile tarife care într-adevăr au crescut, dar este doar o componentă a prețului cu o pondere relativ mică în acest moment.În continuare există acele plafoane care sunt stabilite în ordonanța 27 pentru consumatorii care au dreptul la ele şi se aplică: 0,68 lei, 0,80 lei, 1 leu şi 1,30 lei la energie electrică şi, respectiv, la gaze naturale: 0,31 lei şi 0,37 lei pentru casnic și non-casnic”, explica, la acel moment, vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, la Antena 3 CNN