Vești noi pentru toți românii! Se modifică facturile la energie electrică și gaze. Guvernul a emis o nouă Ordonanță
Informații noi importante pentru toți locuitorii Romniei! Facturile la lumină şi gaze vor fi modificate, din nou, în condițiile în care Guvernul a emis o nouă Ordonanță de Urgență. Prin această ordonanță, facturile pe care le vor primi românii în perioada care urmează vor suferi modificări.
- Facturi mai ușor de înțeles pentru români
- Ce se va schimba la facturile pentru clienții casnici
- Noua prevedere ce urmează să fie aplicată
Aceste documente, mai exact facturile la energie electrică și la gaze pe care le primesc românii, vor fi mai ușor de înțeles de către "consumatorul mediu", după modificările aduse de noua Ordonanță de Urgență.
Se modifică facturile la energie electrică și gaze
Ar fi urmat să se emită un nou formular-tip de factură, unic la nivel național, care să fie folosit de toți furnizorii, care ar fi trebuit să fie elaborat de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), alături de Protecția Consumatorilor (ANPC).
Conform economica.net, prevederea a fost modificată printr-o altă Ordonanță de Urgență a Guvernului, iar noțiunea de “consumator mediu” dispare. Așadar, în continuare, va fi vorba doar despre “un conținut minim obligatoriu” al facturii.
Potrivit aceleiași surse, noua prevedere apare în conținutul noii OUG 112/2022, care a fost emisă în data de 1 iulie.
Facturi mai ușor de înțeles pentru români
Conform noiii prevederi, facturile trebuie să conțină informații corecte, transparente, clare, lizibile și ușor de înțeles.
„Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei va elabora și va aproba, cu consultarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și a furnizorilor de gaze naturale/energie electrică, conținutul minim obligatoriu al facturilor de gaze naturale și de energie electrică astfel încât facturile să conțină informații corecte, transparente, clare, lizibile și ușor de înțeles, care să ofere clienților casnici posibilitatea să își ajusteze propriul consum și să compare condițiile comerciale de furnizare”, este textul prevederii.
Aproximativ 13 milioane de facturi de energie electrică și gaze naturale se emit în fiecare lună în România, pentru clienții casnici.
Pe de altă parte, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) mai are doar rol consultativ în elaborarea reglementării.