Live acum Viaţa fără filtru
Prime time 19:00/ Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Actualitate » Ziua mondială a somnului, sărbătorită pe 15 martie. Reguli importante pentru a te odihni bine

Ziua mondială a somnului, sărbătorită pe 15 martie. Reguli importante pentru a te odihni bine

Publicat pe 15.03.2024 la 11:29 Actualizat pe 15.03.2024 la 11:29

Astăzi, pe data de 15 martie, este Ziua mondială a somnului. În rândurile de mai jos îți vom spune câteva reguli importante pentru a te odihni bine. Iată de ce lucruri trebuie să ții cont!

15 martie, Ziua mondială a somnului

spynews.ro

15 martie, Ziua mondială a somnului

În data de 15 martie 2024 este sărbătorită cea de-a 17-a ediție a Zilei Mondiale a Somnului, conform World Sleep Day. Această zi este sărbătorită în fiecare an în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie și este promovată de Societatea Mondială a Somnului, formată în 2016 din fuziunea Federației Mondiale a Somnului și Asociației Mondiale a Medicinii Somnului.

YTema aleasă pentru ediția din 2024 a fost „Echitatea somnului pentru sănătate globală”, subliniind preocuparea pentru inegalitățile sociale în ceea ce privește odihna.

Chiar dacă somnul este vital pentru sănătate, există diferențe semnificative între diverse grupuri și comunități în privința accesului la un somn odihnitor. Aceste lucruri nu sunt determinate biologic, ci social.

Conform project-sleep.com, persoanele care fac parte din minorități stigmatizate în diverse părți ale lumii, inclusiv cele etnice, religioase, sexuale sau cele afectate de boli sau dizabilități, sunt mai susceptibile la tulburări de somn. Problema afectează și persoanele neurodivergente sau cele care trăiesc în sărăcie. Din păcate, aceste categorii rareori primesc ajutor specializat adecvat, ceea ce poate afecta grav sănătatea lor.

Psihologul Michael Grandner, directorul Programului de Cercetare a Somnului și Sănătății de la Universitatea din Arizona, subliniază că somnul este influențat nu doar de factori biologici, ci și de mediul social în care trăim.

Pentru a reduce aceste inegalități, promotorii Zilei Mondiale a Somnului propun câteva direcții de acțiune. Medicii sunt încurajați să discute cu toți pacienții despre eventualele lor probleme de somn. Îmbunătățirea siguranței sociale, a salariilor decente, a accesului la educație și servicii medicale de calitate sunt esențiale pentru asigurarea unei echități în odihnă. Combaterea discriminării pe criterii rasiale, religioase, sexuale și de gen este, de asemenea, vitală pentru reducerea inegalităților în ceea ce privește somnul.

Organizatorii transmit un apel către clasa politică, angajatori, liderii comunităților, cadrele didactice și creatorii de conținut pentru a conștientiza importanța atât a factorilor biologici, cât și a celor sociali care influențează somnul, în vederea îmbunătățirii sănătății și bunăstării tuturor.

Somnul, esențial pentru păstrarea sănătății fizice, mentale și a bunăstării

Conform worldsleepday.org, sloganul Zilei Mondiale a Somnului din 2023 a fost „Somnul este esenţial pentru sănătate”. Este subliniat că somnul este crucial pentru menţinerea sănătăţii fizice, psihice şi bunăstării generale, având o influenţă la fel de semnificativă ca și alimentația sănătoasă și exercițiile fizice.

Cu toate acestea, importanța somnului nu a atins nivelul de popularitate și conștientizare al altor factori de sănătate.

Chiar dacă dormitul este un proces natural, care nu implică costuri și nu necesită efort fizic, nu ar trebui subestimat sau considerat ca un aspect minor, conform medicului Lourdes DelRosso citat de wordsleepday.org. Tulburările de somn necesită o atenție specială și o intervenție promptă și eficientă. Fie că există sau nu dificultăți majore legate de somn, este încurajată găsirea modalităților de optimizare a somnului pentru a ne simți mai bine și a menține sănătatea pe termen lung.

Noile studii publicate în reviste specializate continuă să evidențieze importanța somnului pentru sănătate, dar și factorii care pot influența negativ calitatea acestuia.

Reguli importante pentru un somn bun

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București a prezentat pe site-ul său, marius-nasta.ro, un set de 12 reguli referitoare la igiena somnului. Printre sfaturile oferite se regăsesc: stabilirea unei ore regulate pentru culcare și trezire; evitarea somnului în timpul zilei mai mult de 45 de minute; renunțarea la consumul de alcool cu cel puțin patru ore înainte de culcare; evitarea alimentelor grele, picante sau prea dulci cu cel puțin patru ore înainte de culcare; exercițiul fizic zilnic, dar nu înainte de culcare; blocarea tuturor zgomotelor care pot perturba somnul și reducerea la minim a surselor de lumină; și, în cazul în care nu se adoarme în primele 30 de minute, părăsirea dormitorului pentru a desfășura alte activități și revenirea abia atunci când apare senzația de somn.

Conform World Sleep Day, un somn de calitate este definit prin trei aspecte: durata, asigurând o odihnă adecvată și o stare de alertă în ziua următoare; continuitatea, caracterizată prin lipsa de întreruperi în timpul somnului; și profunzimea, care facilitează recuperarea fizică și mentală.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Ziua mondială a somnului, sărbătorită pe 15 martie. Reguli importante pentru a te odihni bine
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Horoscop
Cele mai norocoase zile din aprilie 2025 pentru fiecare zodie
  • Zodiile și norocul în luna aprilie a acestui an
  • Cele mai favorabile zile pentru fiecare semn
Beauty & Lifestyle
Orașul din Scoția în care să te muți în anul 2025. Se află pe locul 1 în topul recomandărilor specialiștilor
  • Orașul superb din Scoția în care trebuie să ajungi neapărat
  • Cum arată și ce vei găsi acolo
Showbiz intern
Alessandra Stoicescu lansează podcastul SHERO – un omagiu adus femeilor care inspiră
  • Alessandra Stoicescu lansează un proiect nou
  • Ce se va întâmpla în podcastul SHERO
Stiri internationale
Casa de doar 5 lei pe care un cuplu și-a cumpărat-o recent. Imagini cu locuința celor doi | FOTO
  • Cum arată casa de doar 5 lei pe care un cuplu și-a cumpărat-o
  • Imagini cu locuința superbă
Showbiz intern
Cum arată sora Andreei Bănică! Ramona seamănă foarte mult cu artista / FOTO
  • Andreea Bănică, imagini rare alături de sora ei
  • Cât de mult seamănă aceasta cu artista
Emisiuni TV
Ce a provocat-o pe Erika Isac să lanseze piesele controversate! Cântăreața, declarații despre lucrurile care au scos-o din minți: ”De mult timp se întâmplă”
  • Erika Isac este una dintre cele mai îndrăznețe cântărețe
  • Artista are o carieră de succes
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Vortex polar peste România. Iarna se reîntoarce în forță cu răcire accentuată, ploi, lapoviță şi ninsori, inclusiv în Bucureşti
recomandare pe as.ro
Ce avere are magnatul român cu o poveste de viaţă impresionantă. Cum a reuşit să-şi câştige primii bani
Romania TV
Bombă în showbiz, în Postul Paștelui! Anamaria Prodan l-a iertat pe Reghe și a reluat legătura cu el: Îi spun să nu uite că e foarte bun
Romania TV
Criza din România aduce PROGRAM DE LUCRU DE 4 ZILE, dar şi salariile TĂIATE corespunzător
recomandare pe antena3.ro
O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat ce i-a făcut unui elev. Ea susține că este o țintă pentru că „arată prea bine”
recomandare pe antena3.ro
Doi italieni care au moștenit o casă veche au făcut o descoperire senzațională în podul acesteia
recomandare pe antena3.ro
Tânăra care a alergat dezbrăcată într-un mall din Constanța a fost internată la Psihiatrie
recomandare pe playtech.ro
Ce faci cu narcisele din grădină după ce s-au ofilit. Doar aşa vor înflori spectaculos şi anul viitor
recomandare pe playtech.ro
Tratamentul obligatoriu care se face la peri, meri şi pruni, până în mai. Vei avea recoltă record
recomandare pe redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
recomandare pe redactia.ro
Cine e românul care a câștigat premiul cel mare la Loto 6/49. Omul a plecat acasă cu peste 6 milioane de euro
recomandare pe Ciao.ro
Doliu în muzica populară! Artista a murit la doar 35 de ani. A lăsat în urmă doi copilași
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
recomandare pe bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
recomandare pe bzi.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“
recomandare pe dailybusiness.ro
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
recomandare pe dailybusiness.ro
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
recomandare pe Jurnalul.ro
Celebrul Jean Claude Van Damme, reclamat la DIICOT pentru trafic de minori
recomandare pe a1.ro
Cine este Andy Van de Gucht, cuțitul de aur al lui Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite sezonul 15. Ce experiență are