9 alimente care te balonează. Cum poți evita acest simptom neplăcut
Balonarea este frecvent întâlnită, și toată lumea s-a confruntat, măcar o dată în viață, cu un astfel de simptom. Această manifestare neplăcută poate fi rezultatul unui stil de viață dezechilibrat, dar și un semn al unei afecțiuni mai grave. Care sunt cele nouă alimente care te balonează.
- Alimentele care te balonează
- Cum poți evita acest simptom neplăcut
Balonarea este un simptom des întâlnit care apare în urma acumulării de gaze în intestine și poate fi însoțită de crampe abdominale și senzație generală de disconfort. De asemenea, balonarea, denumită în termeni medicali meteorism abdominal, determină mărirea în volum a abdomenului și are impact nu doar de ordin estetic, dar afectează și starea de spirit.
9 alimente care te balonează
1. Fasole.
Fasolea este foarte bogată în fibre și proteine. Majoritatea boabelor de fasole conțin zaharuri numite alfa-galactozide, ceea ce le face să se încadreze în lista FODMAP (oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli). FODMAP-urile sunt un tip de carbohidrați care se găsesc în anumite alimente precum fasolea și grâul. Aceasta nu este de obicei o problemă pentru oamenii sănătoși, dar poate cauza probleme persoanelor cu sindromul colonului iritabil și poate duce la balonare, crampe și diaree. Este recomandat ca fasolea să fie lăsată în apă înainte de a fi gătită pentru că așa ajută la problemele digestive.
2. Băuturile carbogazoase
Toată lumea consumă băuturi carbogazoase măcar din când în când, și, cu siguranță, unele persoane au observat că întotdeauna se umflă foarte mult după ce o beau. Ei bine, consumul de băuturi carbogazoase este una dintre principalele cauze ale balonării. Acest lucru se datorează faptului că băuturile carbogazoase conțin dioxid de carbon. Consumul de apă plată plată este întotdeauna cea mai bună opțiune atunci când vine vorba de alegerea unei băuturi.
3. Ceapa
Ceapa este deseori folosită în multe mâncăruri și asta pentru că dă mai multă aromă. Din păcate, unora le este greu să digere ceapa, mai ales atunci când nu este gătită și este servită complet crudă. Ceapa crudă conține fructani, care sunt fibre solubile care pot duce la balonare sau disconfort. Puteți încerca să gătiți ceapa pentru a reduce șansele de balonare sau pur și simplu utilizați ierburi proaspete și condimente ca alternativă.
4. Lactate
75% din populația lumii nu poate digera corect lactoza. Acest lucru este cunoscut și ca fiind intolerant la lactoză. Dacă aveți intoleranță la lactoză, produsele lactate vă pot provoca o mulțime de probleme digestive. Partea bună este că există atât de multe alternative diferite fără lactate acum. Puteți avea lapte de migdale, soia, ovăz și altele.
5. Grâu
Principalul motiv pentru care grâul este atât de controversat când vine vorba de balonare este pentru că are în componență numită gluten. Glutenul se găsește în alimente precum pâine, paste, tortilla, pizza și produse de patiserie. Persoanele care au sensibilitate la gluten, sau alte probleme digestive, pot experimenta disconfort major și probleme atunci când consumă grâu.
6. Legume crude
Alimente precum broccoli, conopidă, varză, varză de Bruxelles și altele sunt foarte bogate în nutrienți precum fibre, vitamina C, vitamina K, fier și potasiu. Deoarece conțin atât de multe fibre, organismului îi poate fi mai greu să digere.
7. Usturoi
Din păcate, ca și ceapa, ustutoiul conține fructani care sunt FODMAPS (oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli), și care pot duce la balonare.
8. Merele
Merele sunt unele dintre cele mai populare fructe din lume. Sunt bogate în vitamina C, antioxidanți și fibre. Merele sunt mult mai mari în fructoză decât majoritatea fructelor, ceea ce îngreunează sistemul de digestie.
9. Alcoolul de zahăr
Alcoolul de zahăr este folosit în mod obișnuit pentru a înlocui zahărul în produse precum alimentele fără zahăr sau guma de mestecat. Alcoolul de zahăr acționează ca o fibră alimentară și poate fi rezistent la digestie.