A fost găsită proteina din celulele umane care stopează îmbătrânirea. Ce spun cercetătorii
Cercetătorii au descoperit o funcție anti-îmbătrânire într-o proteină, ATSF-1, care se găsește în celulele umane. Potrivit informațiilor, această proteină controlează un echilibru delicat între crearea și repararea mitocondriilor, care produc energie și contribuie la îmbătrânirea celulară.
- Cercetătorii au descoperit o funcție anti-îmbătrânire
- Această descoperire ar putea avea implicații majore pentru îmbătrânirea sănătoasă și bolile mitocondriale
Prin îmbunătățirea funcției ATSF-1, sănătatea celulară a fost îmbunătățită într-un studiu care a folosit viermi C. elegans. Această descoperire ar putea avea implicații majore pentru îmbătrânirea sănătoasă și bolile mitocondriale.
Cercetătorii au descoperit o funcție anti-îmbătrânire
O echipă de la Universitatea din Queensland a descoperit că proteina botezată ATSF-1 controlează echilibrul între formarea de noi mitocondrii şi repararea celor deteriorate. Mitocondriile, centrele energetice ale celulelor care au propriul ADN, produc energie pentru a alimenta funcţiile biologice, dar produsele secundare toxice ale acestui proces contribuie la ritmul în care celula îmbătrâneşte.
„În condiţii de stres, atunci când ADN-ul mitocondrial este deteriorat, proteina ATSF-1 prioritizează repararea acestuia, ceea ce favorizează sănătatea celulară şi longevitatea”, a declarat dr. Steven Zuryn, profesor asociat la Institutul creierului din Queensland, într-un comunicat al universităţii.
Așa cum menționam și în rândurile de mai sus, cercetătorii au studiat proteina ATFS-1 în viermii C. elegans şi au văzut că îmbunătăţirea funcţiei a promovat sănătatea celulară, viermii devenind mai agili pentru mai mult timp.
„Nu au trăit mai mult, dar au fost mai sănătoşi pe măsură ce au îmbătrânit. (...) Disfuncţia mitocondriilor se află în centrul multor boli umane, inclusiv a bolilor comune legate de vârstă, cum ar fi demenţele şi Parkinson. Descoperirea noastră ar putea avea implicaţii importante pentru îmbătrânirea sănătoasă şi pentru persoanele cu boli mitocondriale ereditare (moştenite)”, a explicat specialistul.
Calitatea vieții umane ar putea fi îmbunătățită considerabil
Potrivit specialiștilor, înţelegerea modului în care celulele promovează repararea ADN-ului mitocondrial reprezintă un pas important pentru identificarea unor posibile intervenţii care ar putea preveni deteriorarea mitocondriilor.
„Scopul nostru este de a prelungi funcţiile ţesuturilor şi ale organelor, care scad de obicei în timpul îmbătrânirii, prin înţelegerea modului în care mitocondriile deteriorate contribuie la acest proces”, spune dr. Michael Dai de la Institutul creierului din Queensland.
Așadar, potrivit specialistului, ar putea fi concepute intervenţii care să menţină ADN-ul mitocondrial mai sănătos pentru mai mult timp, îmbunătăţind astfel calitatea vieţii umane.