Alimentul care crește imunitatea. E recomandat să îl consumi în fiecare zi. Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Este un adevărat panaceu!”
Există o mulțime de alimente care au numeroase beneficii pentru sănătate, însă în acest articol vom vorbi despre cel care ar trebui consumat zilnic și care, potrivit specialiștilor, crește imunitatea și scade colesterolul. Iată care sunt recomandările făcute de prof. dr. Vlad Ciurea.
- Alimentul care trebuie consumat zilnic
- Sfaturile oferite de prof. dr. Vlad Ciurea
Cercetările actuale arată că usturoiul poate avea unele beneficii reale pentru sănătate, cum ar fi protecția împotriva răcelii comune și capacitatea de a ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol. „Lasă mâncarea să fie medicamentul tău, iar medicamentul să fie hrana ta.” Acestea sunt cuvinte celebre ale medicului grec antic Hipocrate, numit adesea părintele medicinei occidentale. El a prescris usturoi pentru a trata diverse afecțiuni medicale – iar știința modernă a confirmat multe dintre aceste efecte benefice asupra sănătății, scrie healthline.com.
Alimentul care crește imunitatea. E indicat să îl consumi zilnic
Potrivit spuselor prof. dr. Vlad Ciurea, usturoiul, alimentul pe care cu toții îl avem în bucătărie, este un adevărat panaceu, curăță vasele, îndepărtează depunerile de colesterol, stimulează imunitatea și stimulează activitatea celulelor nervoase și activitatea sinaptică.
”Usturoiul, se știe de 5000 de ani lucrul acesta, de la vechile popoare. De ce evreii mănâncă usturoi continuu, încă din antichitate? Este un adevărat panaceu, curăță vasele, îndepărtează depunerile de colesterol, stimulează imunitatea și stimulează activitatea celulelor nervoase și activitatea sinaptică. Sunt acele mici substanțe care pleacă din usturoi... Dovadă că, dacă de 5000 de ani se știe că acest popor ales în mod deosebit consumă usturoi, care este motivul pentru care îl consumă?”, a explicat prof. dr. Vlad Ciurea în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.
Medicul a continuat apoi oferind un un exemplu despre poporul danez care nu este foarte evoluat din punct de vedere genetic în a-și îmbunătăți starea genetică. De aceea, spune specialistul, ei mănâncă usturoi.
”Aduc un usturoi din Spania, care nu miroase atât de tare. Al nostru este mult mai sănătos, să știți! Mult mai bun și mai sănătos.”, a spus medicul.
Compușii activi din usturoi pot reduce tensiunea arterială
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare precum atacul de cord și accidentul vascular cerebral sunt responsabile pentru mai multe decese decât aproape orice altă afecțiune. Hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai importanți factori care pot duce la această boală.
O meta-analiză a studiilor din 2020 a descoperit că suplimentele de usturoi reduc tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială. Cercetătorii au legat acest efect de un risc redus cu 16-40% de a experimenta evenimente cardiovasculare. Analiza a remarcat așadar că efectul usturoiului a fost similar cu cel al unor medicamente pentru tensiune arterială, dar cu mai puține efecte secundare. O recenzie din 2019 notează că alicina din usturoi poate limita producția de angiotensină II, un hormon care crește tensiunea arterială. De asemenea, poate relaxa vasele de sânge, permițând sângelui să curgă mai ușor, scrie sursa mai sus menționată.