Băutura pe care nu trebuie să o consumi pe caniculă. Este periculoasă pentru organism și în cantități mici
În zilele toride de vară, o băutură pot deveni periculoase pentru sănătate, chiar și în cantități mici. Vlad Ciurea avertizează asupra riscurilor asociate în condiții de temperaturi ridicate.
- Ce băutură nu este bine să consumi pe caniculă
- De ce nu este recomandată
În perioada de caniculă, consumul de alcool, chiar și în cantități mici, poate fi extrem de periculos, avertizează Prof. dr. Vlad Ciurea.
Cât de periculos este să consumi alcool pe caniculă
Specialistul subliniază că temperaturile ridicate amplifică efectele negative ale alcoolului asupra organismului, crescând riscul de accidente și comportamente imprevizibile. Deși o sticlă de bere rece este permisă pentru hidratare, alcoolul tare trebuie evitat cu strictețe, deoarece influențează capacitatea de luare a deciziilor și poate duce la situații fatale, cum ar fi accidentele la volan.
„Cantități mici de alcool, în asociere cu căldura excesivă, ne fac să fim imprevizibili. Să facem mișcări greșite, să cădem, ceea ce este foarte simplu, să aluneci și să cazi. Am văzut căderi în piscină, accidentale, neintenționate. Ori o cantitate mică de alcool poate să fie periculoasă. Nimeni nu este împotrivă, nici Guvernul, nici Parlamentul, s-a dat și decret, aveți voie o sticlă de bere rece în perioada de caniculă. Ne hidratează”, a explicat Vlad Ciurea, potrivit Antena 3 CNN.
Pe lângă riscurile imediate asociate cu canicula, alcoolul are efecte dăunătoare pe termen lung asupra creierului.
„Aveți voie limonadă, aveți voie un alcool foarte ușor. Alcoolul greu, alcoolul tare, alcoolul cu multe grade este periculos pentru că influențează decizia cerebrală. Pot să fac o prostie care poate să fie fatală. Mă refer la lucruri simple, nu mă refer la lucruri grave, de exemplu să te urci la volan sub influența alcoolului, ceea ce este foarte grav din toate punctele de vedere”, a adăugat specialistul.
Cum poate fi afectat creierul
Consumul excesiv de alcool poate provoca atrofie cerebrală, distrugând neuronii și afectând grav sănătatea mentală. Prof. dr. Ciurea recomandă limitarea consumului de alcool la cantități moderate, care să ofere plăcere fără a atinge nivelul de sațietate, pentru a preveni deteriorarea funcțiilor cerebrale și alte probleme de sănătate.
„Alcoolul distruge neuronii. Sunt persoane care vin foarte speriate și spun că le-a apărut atrofie cerebrală. Cum pot eu, în acel moment, să le spun că au băut alcool? Foarte vag încep să îi întreb dacă au mai consumat, din când în când, alcool, și atunci recunosc... Se numește atrofie cerebrală. Și atunci trebuie să ne limităm, limite fiziologice. Atât cât să ne facă plăcere, nu mai mult, să rămână numai la nivel de plăcere, nu la nivel de sațietate”, a declarat prof. dr. Vlad Ciurea
În zilele toride de vară, este esențial să alegem băuturi non-alcoolice pentru a ne hidrata corespunzător și pentru a evita riscurile majore asupra sănătății.