Băuturile pe care să le consumi în sezonul rece. Aduc multe beneficii organismului
Băuturile calde au nevoie de o atenție specială în anotimpul rece. Cei mai mulți dintre noi alegem să le consumăm pentru a ne încălzi, dar și pentru gustul delicios pe care îl au. Totodată, aduc numeroase beneficii organismului, fiind sănătoase și pline de nutrienți.
- Ce băuturi ar trebui să consumi în anotimpul rece
- Care sunt beneficiile aduse organismului
În anotimpul rece băuturile fierbinți sunt cele mai apreciate și consumate de toată lumea. Acestea ne oferă o stare de bine și ne ajută să ne încălzim, făcând față frigului.
Există mai multe băuturi pe care să le consumăm și care ne aduc numeroase beneficii pentru organism. Ciocolata caldă face parte din acest top deoarece cacaoa conține mulți polifenoli și flavonoide ce ajută creierul, dar și inima. Pentru ca băutura să nu ne adauge kilograme în plus, nu vom mai adăuga zahăr sau alți îndulcitori.
”Încep cu o cacao sau cu o ciocolată caldă, care miroase foarte frumos, tocmai pentru a vă da un boost de energie de dimineață. Ce ne aduce cacao, ce ne aduce ciocolata caldă?
Avem acel sistem de curățare antioxidant, dar avem și o reducerea a anxietății, exact ce avem nevoie în perioada sărbătorilor, să ne simțim mai bine, mai relaxați și atunci, dacă nu vrem să aducem prea multe kilograme, încercați o cacao ușoară, nu adăugați prea mult zahăr, iar ciocolata, doar dacă sunteți pe pârtie, unde aveți nevoie de foarte multă energie”, a spus dr. Anca Hâncu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, la Neatza cu Răzvan și Dani.
Ceaiul ajută la detoxifiere
Nici ceaiul nu trebuie evitat în această perioadă. Trebuie să fim atenți la ceea ce consumăm și să facem diferența între infuzia din plante, ceaiurile medicinale, care se consumă în momentele de răceală sau gripă și ceaiul verde care este înlocuitor al cafelei.
Infuziile ajută organismul la detoxifiere, iar ceaiul verde ajută la arderea grăsimii eviscerale și stimulează activitatea cerebrală.
”Infuziile sunt foarte utile pentru efectul acesta de detoxifiere, dar mai avem și ceaiurile, ceaiul verde și ceaiul negru. Din nou vorbim de catechine, la cel verde, din nou aceleași substanțe antioxidante, extrem de sănătoase pentru organism”, a mai adăugat nutriționistul.
Laptele poate fi un somnifer natural
Un pahar de lapte cald băut înainte de somn ne poate duce într-o stare de somnolență. În acest fel, putem să adormim mai repede, iar cei care se confruntă cu probleme ale somnului, ar putea rezolva rapid.
Cei ce nu consumă lapte de origine animală, îl pot înlocui cu cel vegetal. Băutura de migdale, orez sau de cocos îi poate ajuta și pe aceștia să adoarmă mai repede.
Vinul fiert se consumă cu moderație
Nici vinul fiert nu poate fi uitat din acest top. În această perioadă, îl putem consuma cu moderație, mai ales pentru gustul și savoarea sa. Pe lângă multiplele reclame pe care le vede, la târgurile de Crăciun este prezent, iar mireasma ets îmbietoare. Medicul nutriționist recomandă cum ar trebui să preparăm băutura acasă.
”Un pahar de vin fiert, știm de resveratrol, știm că ne aduce totuși și substanțe antioxidante, însă cu moderație. Dacă faceți acasă vin fiert, puneți toate condimentele, sunt foarte multe rețete pe internet, încălziți la 70-80 de grade, pentru că dacă fierbem vinul cu adevărat își va pierde din calitățile nutritive”, a mai spus Anca Hâncu.