Când trebuie să mănânci desertul. Sfatul unui medic. Sigur nu știai asta
Cei mai mulți dintre noi alegem să mâncăm desertul, la finalul mesei, după ce servim felurile de mâncare principale. Ei bine, acest lucru este greșit, potrivit spuselor nutriţionistului Virgiliu Stroescu.
- Când trebuie să mănânci desertul
- Sfatul unui medic. Sigur nu știai asta
- Greșeala pe care o fac mulți oameni
Potrivit unor stduii, dulciurile ar trebui consumate înainte de masă. De ce? Pentru că în felul acesta, nu ne vor mai afecta așa rău.
Când trebuie să mănânci desertul
Medicul Virgiliu Stroescu spune când trebuie să mănânci desertul. Medicul recomandă ca dulciurile și fructele să fie consumate înainte de orice masă.
„Tot ce-i dulce, înainte de masă. De ce? Că se va duce. Nimic dulce la sfârșitul mesei. Mustul se face vin pentru că fermentează. Stomacul neavând frigider și calorifer 37 de grade, tot ce e dulce în stomac va fermenta. Începem să ne dăm „aere” pe sus și jos fiindcă e presiune mare. Ea nu are unde să se ducă. În momentul în care nu mâncăm nimic dulce, n-ai presiune și atunci înainte de masă să mănânci dulciuri.Am fost la o familie în urmă cu două zile și mă întreabă de un pahar de compot. Îi zic „da”, dar la început, Mă întreabă de ce. La sfârșit după toată mâncarea să pui și compot, te-ai ars. Fructele tot la început. Mulți spun să nu știu cum să mănânce, le spun eu acum. Vii la masă să mâncăm un măr. Acel măr va reduce mâncare, că are un volum. Astfel că prima dată e mărul”, a declarat medicul Virgiliu Stroescu, potrivit romaniatv.net
Părerile sunt însă împărțite. Un alt medic nutriționist spune că desertul ai trebui consumat după masă.
„Zahărul dintr-un desert, de exemplu, se absoarbe mai rapid şi mai mult dacă stomacul este gol. Când prăjitura este mâncată la sfârşitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor şi viteza cu care trece în sânge este mai mică.
Nu este recomandat să consumăm dulciuri în afara meselor, sub formă de gustare, tocmai pentru că produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă”, a completat medicul.
„Şi mai e un aspect negativ de care trebuie să ţinem cont: creşterea bruscă de glicemie este urmată de o scădere la fel de bruscă a nivelului glucozei în sânge (hipoglicemie), care este percepută ca senzaţie de foame.
Nu-i aşa că după un dulce aveţi poftă de ceva sărat? Zahărul se joacă cu glicemia noastră sus-jos ca dinţii unui fierăstrău şi în loc să ne sature, mai degrabă ne deschide apetitul. Zahărul cere alt zahăr şi dulciurile mâncate pe burta goală chiar îngraşă mai tare!”, explică Mihaela Bilic pentru playtech.ro.
Citește și Tort raw vegan de ciocolată și vișinie. O rețetă delicioasă, pe placul tuturor