Care este semnificația numelui Gheorghe. Tainele pe care le ascunde
Publicat pe 21.04.2025 la 15:23 Actualizat pe 21.04.2025 la 15:23
Sfântul Gheorghe este sărbătorit în fiecare pe 23 aprilie. Este considerat „Purtătorul de biruință”. Peste un milion de români poartă numele Gheorghe sau derivate, un nume care are o semnificație aparte.
- Sfântul Gheorghe este sărbătorit pe 23 aprilie
- Care este semnificația numelui
Peste un milion de români poartă numele Sfântului Gheorghe sau derivate. Este unul dintre cei mai importanți sfinți din creștinism și mai este cunoscut și ca „Purtătorul de biruință”. În Evul Mediu, Sfântul Gheorghe era protectorul cavalerilor, asta după ce s-au răspândit legendele potrivit cărora Sfântul Gheorghe a ucis un balaur.
Semnificația numelui Gheorghe
Numele Gheorghe provine din greacă și este sinonim cu agricultor sau lucrător al pământului. Se spune despre cei care poartă acest nume că sunt oameni curajoși și harnici. Numele de Gheorghe și derivatele sunt folosite din cee mai vechi timpuri și au legătură cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, cel care în creștinism este considerat martir.
Se spune că Sfântul Gheorghe a luptat în mai multe războaie, atunci când a fost remarcat de împărat. Într-o perioadă în care cei mai mulți se închinau la alte persoane mai puțin lui Dumnezeu, Sfântul Gheorghe nu și-a uitat credința, deși a fost forțat prin amenințări, iar mai apoi ucis din ordinul împăratului. Sfântul Gheorghe este ocrotitorul armatei, dar și altor județe din România și țări.
De unde provine numele Gheorghe
Numele Gheorghe provine de la „Georgios” din greacă și este format din două rădăcini: „ge” înseamnă pământ, iar „ergon” semnifică „muncă” sau „lucru”. Se spune că în ziua de 23 aprilie, se instalează oficial primăvara. Există și o legendă cu privire la acest aspect, care spune că Sfântul Gheorghe ia „cheile” de la Sfântul Dumitru atunci când se aud brotacii pentru prima dată, adică atunci când apar primele semne ale venirii primăverii.
În unele zone, există și obiceiul ca oameni să pună crengi de fag la geamuri, în speranța că vor avea un an roditor. În alte zone, crengile de fag sunt înlocuite cu cele de plop sau stejar. Crengi de fag se mai pun și pe morminte, în ziua prăznuirii Sfântului Gheorghe.