Care sunt simptomele insolației. Ce trebuie să faci de urgență
Insolația apare în momentul în care temperatura organismului ajunge la temperatura de 40 de grade Celsius sau peste și nu se poate scădea. Există mai multe simptome cu care te poți confrunta, iată ce trebuie să faci de urgență.
- Care sunt simptomele insolației
- Ce trebuie să faci de urgență
Insolație apare în momentul în care organismul ajunge să se supraîncălzească până la o temperatură de 40 de grade Celsius și nu o poată scădea. Aceasta stare vine cu o mulțime de simptome neplăcute și trebuie remediată problema într-un timp cât mai scurt.
Care sunt simptomele insolației
Insolația apare în urma unei prelungiri îndelungată, dar și a efortului fizic la temperaturi mari. Afecțiunea poate fi destul de periculoasă și are mai multe simptome. Dacă nu este tratată, se poate ajunge la probleme mult mai grave, cum ar fi cele renale, musculare sau cerebrale.
Starea de leșin se numără ca fiind cel mai des întâlnit semn al insolației. Alte simptome pot include amețeala, lipsa transpirației, pielea roșie fierbinte, slăbiciune musculară, respirație rapidă, bătăi rapide ale inimii, cefalee pulsantă, confuzie sau chiar convulsii.
Copiii mai mici sau bebelușii care se confruntă cu insolația ar trebui duși la medic în cel mai scurt timp. Ei nu pot comunica toate simptomele cu care se confruntă, astfel că medicii sunt în măsură să rezolve situația creată. Părinții ar putea urmări temperatura pe care o au micuții, respirație, erupții la nivelul pielii, plânsul fără lacrimi sau dacă are o stare de agitație.
Ce trebuie să faci de urgență
Dacă te confrunți cu unul dintre simptomele enunțate mai sus, trebuie să faci anumite lucruri într-un timp foarte scurt. Nu ai nevoie de cunoștințe medicale pentru acest lucru, înainte de a ajunge la medic, dacă situația devine critică.
Persoana ce are insolație trebuie să își scadă cât mai repede temperatura corpului. Se stă la umbră sau, dacă este posibil, în interior, apoi se elimină hainele în exces sau accesoriile care pot afecta fluxul sanguin și se așează într-o poziție întinsă, cu picioarele deasupra nivelului inimii. Următorul pas este încercarea de a scădea temperatura corpului, se stropește cu apă rece, se utilizează ventilatoare sau comprese reci, se consumă lichide. În maxim 30 de minute, persoana ar trebui să dea semne că își revine, altfel este nevoie de intervenția medicilor.