Câți mici este bine să mănânci pe zi, de fapt. Ce spun specialiștii despre produsul adorat de români
Micii se numără, fără doar și poate, printre cele mai îndrăgite preparate de către români. Totuși, nutriționiștii atrag atenția și susțin că nu ar trebui să-i consumăm în exces. Se pare că acest preparat conține un ingredient nesănătos. Iată cantitatea de mici pe care o poți mânca pe zi!
- Câți mici poți mânca pe zi
- Un nutriționist, adevărul despre produsul adorat de români
Preparatul care poartă denumirea de mici reprezintă un preparat tradițional românesc, un fel de chiftele la grătar, de obicei de formă cilindrică.
Mai mult decât atât, aceștia se aseamănă cu alte produse similare din carne tocată din Balcanii de Vest, ćevapčići, dar și cu unele produse bulgărești, grecești sau turcești.
Însă, spre deosebire de acestea, în mititei se adaugă și alte ingrediente, inclusiv bicarbonatul de sodiu, și diferă oarecum forma și mărimea.
Câți mici poți mânca pe zi
Ei bine, pentru că este un preparat destul de consumat la noi în țară, un studiu recent a arătat că un român mănâncă, în medie, 40 de mici pe an. Trebuie să recunoaștem că nu puține sunt situațiile în care românii tind să facă exces și să consume mai mult decât trebuie.
Totodată, medicul specialist în nutriție și diabet, Simona Carniciu, atrage atenția asupra unui ingredient pe care-l conțin aceștia. Concret, este vorba despre sare. Acesta este și motivul pentru care este important să consumăm nu mai multe de patru mici pe zi.
„Marea problemă a micilor este cantitatea semnificativă de sare. Ideal ar fi să nu depăşim 4 mici pe zi”, a spus medicul specialist.
Un nutriționist, adevărul despre produsul adorat de români
Mai exact, sarea prezintă și o serie de beneficii, în special, pentru sistemul imunitar și știm și că acest ingredient aceasta ajută la reglarea nivelul de lichide din corp, însă excesul de sare poate duce la boli cardiace.
Astfel, Serviciul Public de Sănătate din Anglia (NHS) pentru adulți atrage atenția și susține că este indicat să nu consumăm mai mult de șase grame pe zi, echivalentul a aproximativ o linguriță. În caz contrar, acest produs poate ajunge să fie dăunător pentru sănătate.
Cantitatea de carne pe care ar trebui să o consumăm săptămânal
Mihaela Bilic, cunsocutul nutriționist, a atras atenția și asupra consumului de carne și a dezvăluit și care este cantitatea de carne pe care ar trebui să o consumăm săptămânal.
„Cantitatea corectă de carne ar trebui să fie de 500g/ săptămână, dacă ținem cont că o porție corectă are 150g și dimensiunea unui pachet de cărți de joc. Da, atât de micuță este! Ar trebui așa, într-un calcul grosier: în aceste 500g ne intră cam trei porții de carne pe săptămână, dar atenție, asta include și mezelurile, nu doar friptura.
Trei porții de carne, două porții de pește și două zile în care să mâncăm proteine vegetale: fasole, mazăre, linte, năut și aș spune că suntem într-un echilibru din punct de vedere alimentar”, a mai spus medicul nutriționist.