Ce boală gravă pot ascunde dificultățile de respirație, palpitațiile și edemele. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Potrivit specialiștilor, bătăile neregulate ale inimii, numite aritmii, dificultățile de respirație (dispneea), mai ales seara, înainte de culcare, dar și stările accentuate de oboseală, palpitațiile sau edemele pot indica afecțiuni grave. Iată despre ce este vorba.
- Dificultățile de respirație pot ascunde boli grave
- Specialiștii trag un semnal de alarmă
Dacă și tu te confrunți cu dificultăți de respirație, palpitații și edeme, trebuie să știi că ai putea suferi de o afecțiune gravă: insuficiența mitrală, de altfel cea mai frecventă boală valvulară a inimii.
Dificultățile de respirație pot ascunde boli grave
Insuficiența cardiacă are multe simptome - dispnee, nivel scăzut de energie, congestie în piept, picioare și glezne umflate, accese de amețeală și leșin, greață, tuse persistentă, senzație de balonare, incapacitate de a dormi și palpitații. Multe dintre aceste simptome apar în alte boli și, prin urmare, nu ar trebui să fie neapărat legate de insuficiența cardiacă. Persoanele cu insuficiență cardiacă pot prezenta unul sau mai multe dintre aceste simptome și majoritatea pot fi ameliorate cu medicamentele adecvate.
Dificultățile respiratorii (sau dispneea) a fost numită un „semn distinctiv” al insuficienței cardiace și este probabil cel mai frecvent simptom al acesteia. Pentru unii oameni, respirația scurtă a apărut atunci când încercau să facă prea multe într-o zi, făceau prea mult exerciții fizice (de exemplu, mers pe jos, alpinism, grădinărit, dans și pescuit) sau încercau să ridice lucruri. Evitarea anumitor activități și luarea lucrurilor încet a funcționat bine pentru unii oameni, iar medicamentele au fost, de asemenea, de ajutor. Cei cu insuficiență cardiacă mai severă puteau prezenta lipsă de aer atunci când erau întinși și se odihneau.
Mai multe persoane au descris dificultăți de respirație înainte de a primi tratament și diagnostic pentru insuficiență cardiacă. Stările de oboseală i-au făcut pe mulți să vrea să încetinească sau să oprească ceea ce făceau și să se odihnească. Alții au descris oboseala în legătură cu pierderea forței fizice, de exemplu observând că aveau mai puțină forță în brațe și le era greu să ridice sau să transporte la fel de mult ca înainte.
Cum se tratează insuficiența valvei mitrale
Tratamentul insuficienței valvei mitrale depinde de severitatea bolii și poate include monitorizare periodică, terapie medicamentoasă sau chirurgie cardiovasculară. În cazurile ușoare, nu se impune un tratament specific, însă pacienții trebuie monitorizați în mod regulat.
În situațiile complicate însă, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a repara sau înlocui valva mitrală. În prezent, datorită dezvoltării tehnologiilor medicale, astfel de operații pot fi realizate și minim invaziv, prin proceduri endovasculare, fără a mai fi nevoie de tăierea sternului și deschiderea cutiei toracice. Fără un tratament adecvat, regurgitarea severă a valvei mitrale poate provoca probleme de ritm cardiac (aritmii) sau insuficiență cardiacă.