Ce efecte are stresul asupra creierului şi sănătăţii. Bolile la care ești expus din cauza acestei stări emoționale
Cel mai probabil fiecare persoană s-a confrunatat la un moment dat cu stresul. Fie că este pe o peroadă scurtă, în funcție de o anumită situașie, sau este privită ca un lucru pozitiv care motivează performanța, dacă este experimentat pe o perioadă lungă de timp, această stare emoțională poate deveni cronică și poate avea un impact negativ asupra sănătății și bunăstării tale.
- Ce efecte are stresul asupra creierului şi sănătăţii
- Bolile la care ești expus din cauza acestei stări emoționale
Deși pare greu de crezut, atunci când ești stresat, poți fi expus unui risc crescut pentru o varietate de probleme de sănătate fizică și mentală, inclusiv anxietate, depresie, probleme digestive, dureri de cap, tensiune și durere musculară, boli de inimă, atac de cord, tensiune arterială crescută, accident vascular cerebral, probleme de somn, creștere în greutate, și tulburări de memorie și concentrare.
Ce efecte are stresul asupra creierului şi sănătăţii
Există momente în viață în care simți că ești stresat și este absolut normal însă, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta este să gestionezi acel stres, chiar și atunci când nu poți controla sursa acestuia.
Starea de stres poate constructivă dacă vorbim de o situație în care trebuie să fim atenți, motivați și pregătiți să evităm un posibil pericol însă prea mult stres te poate îmbolnăvi și, potrivit cercetătorilor, poate chiar agrava anumite simptome sau boli.
Dacă sunteți în mod constant stresat, puteți avea simptome fizice, cum ar fi dureri de cap, stomac deranjat, hipertensiune arterială, dureri în piept și probleme cu sexul și somnul. Stresul poate duce, de asemenea, la probleme emoționale, depresie, atacuri de panică sau alte forme de anxietate și îngrijorare.
”A doua parte, care nu este la fel de importantă, este mediul înconjurător. Iar mediul este tot ceea ce bem, ce mâncăm, ce fumăm, ce respirăm și stresul. Stresul este probabil cel mai important factor de mediu care ne influențează în cele din urmă sănătatea.(...) Dacă vă uitați la populația mare, veți vedea că oamenii care au fost expuși la stres pe termen lung sau la stres traumatic, există un procent din ei care vor dezvolta o boală.”, a spus profesorului Alon Chen, preşedintele Insitutului Weizmann, scrie antena3.ro.
Cum afectează stresul bebelușul din burta mamei
Potrivit declarațiilor făcute de profesorul Alon Chen, preşedintele Insitutului Weizmann, chiar și bebelușii și embrionii pot fi expuși la stres. Specialistul explică faptul că mama transmite mesaje către bebelușul ei în curs de dezvoltare, prin placentă, prin alte mecanisme, iar acesta poate resimți inclusiv starea de stres.
”Acesta este un proces natural. Noi îl numim programare a dezvoltării. În cele din urmă, creierul este dezvoltat, corpul este dezvoltat și pot să vă dau un exemplu pentru asta. Gândiți-vă doar la o femeie însărcinată într-o zonă de război. Se aude o sirenă, iar ea trebuie să fugă la adăpost, sunt rachete și așa mai departe, iar ea este însărcinată. Deci, ce semnal îi transmite bebelușului ei? Îi spune, uite, e o nebunie aici. (...) Sunt șanse mari ca, după câteva luni, să definim acest copil ca având deficit de atenție sau ADHD.”, a mai spus profesorul Alon Chen potrivit aceleiași surse menționate anterior.