Ce este aspartamul, îndulcitorul pe care îl consumă o mulțime de români. A fost declarat 'posibil cancerigen' de OMS
Aspartamul este un îndulcitor artificial, care a fost utilizat în Statele Unite de la începutul anilor 1980. Este folosit în multe alimente și băuturi, deoarece este mult mai dulce decât zahărul, așa că poate fi folosit mult mai puțin pentru a oferi același nivel de dulce. Acest îndulcitor a fost declarat 'posibil cancerigen' de OMS.
- Aspartam, cancer și alte riscuri pentru sănătate
- Ce trebuie să știi
- Îndulcitorul a fost declarat 'posibil cancerigen' de OMS
Aspartamul este folosit în mod obișnuit ca îndulcitor de masă, ca îndulcitor în alimente și băuturi preparate și în rețete care nu necesită prea multă încălzire, deoarece căldura descompune aspartamul. Poate fi găsit și ca aromă în unele medicamente, gume de mestecat și paste de dinți. O serie de studii au găsit corelații între îndulcitorii artificiali și diverse probleme de sănătate, cum ar fi migrene, depresie, boli de inimă, probleme cognitive, comportamentale și de dezvoltare și dezvoltarea demenței, diabetului și cancerului.
Aspartam, cancer și alte riscuri pentru sănătate
În 2023, pentru prima dată, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a OMS a anunțat că aspartamul ar trebui catalogat drept „posibil cancerigen pentru oameni” din cauza unei potențiale legături cu cancerul hepatic. În studiile observaționale la oameni, care însă nu pot arăta o cauză directă și un efect, a fost observată o asociere între aspartam și cancerele hepatice, de sân și limfom, precum și un impact asupra diabetului de tip 2.
Preocupările cu privire la aspartamul care cauzează o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancer, există de mulți ani. Unele dintre preocupările legate de cancer provin din rezultatele studiilor efectuate pe șobolani de laborator publicate de un grup de cercetători italieni la sfârșitul anilor 2000, care sugerau că aspartamul ar putea crește riscul unor cancere legate de sânge (leucemii și limfoame) și a altor tipuri de cancer. Cu toate acestea, aceste studii au avut unele limitări care au făcut ca rezultatele lor să fie greu de interpretat.
Rezultatele studiilor epidemiologice (studii pe grupuri de persoane) ale posibilelor legături dintre aspartam și cancer (inclusiv cancerele legate de sânge) nu au fost consistente pentru majoritatea cancerelor. Unele studii au sugerat o posibilă legătură, dar altele nu.
Produse care conțin aspartam
Aspartamul a fost aprobat de FDA în 1974 pentru utilizare ca îndulcitor de masă și în producția de gumă de mestecat, cereale reci pentru micul dejun, băuturi, gelatine, cafea instant, ceai, budinci și produse lactate. În 1996, FDA a aprobat aspartamul ca îndulcitor de uz general.
Potrivit Consiliului de Control al Caloriilor, aspartamul poate face parte astăzi din 6.000 de produse alimentare vândute în întreaga lume. Îndulcitorul se găsește frecvent în băuturile și băuturile carbogazoase dietetice.
Îndulcitorul cu conținut scăzut de calorii se găsește, de asemenea, în sosurile de salată fără zahăr, amestecurile de cacao fără zahăr, gelatinele și budincile instant, înghețata cu conținut scăzut de calorii și multe altele. Aspartamul se găsește și în unele paste de dinți, picături pentru tuse fără zahăr și unele multivitamine și medicamente.