Ce să faci când ești jignit. Sfaturile psihologilor și ale preoților
Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul că unii oameni au devenit din ce în ce mai rău și aruncă cu vorbe aiurea fără a se gândi vreo secundă la sentimentele pe care le trezesc în cealaltă persoană! Iată ce trebuie să faci atunci când ești jignit de cineva! Cele mai bune sfaturi ale psihologilor și ale preoților!
- Ce să faci când ești jignit?
- Sfaturile psihologilor și ale preoților!
Fie că este vorba despre un scandal sau o simplă ceartă, majoritatea persoanelor au obiceiul de a înjura, pentru a-și descărca nervii pe persoana care a provocat situația tensionată. Ei bine, de multe ori avem obiceiul de a-i răspunde celui care ne jignește sau care vorbește urât față de noi, ceea ce, potrivit specialiștilor, nu ne face deloc bine.
Ce să faci când ești jignit. Sfaturile psihologilor și ale preoților
Psihologii sunt de părere că trebuie să-i lăsăm pe cei care au un comportament reclacitrant față de noi să se calmeze atunci când există astfel de situații. În cazul în care le vom răspune cu aceeași monedă vom înrăutăți și mai tare situația, lucru care poate duce uneori la scandaluri mult mai grave în cadrul famiilor sau, de ce nu, chiar și pe stradă.
De asemenea, specialiștii susțin că există situații în care tu alegi dacă cineva te poate jigni sau nu. De ce spunem asta? Ei bine, oamenii pot spune vrute și nevrute despre noi, încercând de multe ori să ne aducă la nivelul lor de comunicare. Chiar și așa, ține de noi dacă vrem sau nu să ajungem în acel punct sau să ne păstrăm în continuare demnitatea.
”Insultele implică două părți, un făptuitor și o țintă, eventual și o audiență. Nu poate exista insultă fără un făptuitor sau fără o parte insultată. Dacă ținta nu va înregistra faptele sau cuvintele cuiva ca pe o insultă, aceasta nu poate reprezenta cu adevărat o jignire, chiar dacă publicul care asistă a recunoscut intenția”, a declarat Yiannis Gabriel, profesor de teorie organizațională la Universitatea din Bath pentru presa internațională.
Atunci când vine vorba despre astfel de situații, un sfat important vine și din partea preoților. Duhovinicii sunt de părere că nu poți să închizi gura lumii, însă poți face un lucru și mai important: să-ți închizi urechile și să nu apleci urechea la spusele tuturor. Nu trebuie să iei ”atitudine” în fața celui care te-a jignit, ci doar să-ți vezi liniștit de treburile tale.
”Ce te înfurii, suflete al meu? Ce te tulburi şi spumegi? În acest fel arăţi că eşti bolnav! Dacă n-ai fi, nu te-ar durea! De ce, în loc să te mustri pe tine, te porneşti împotriva fratelui tău care ţi-a arătat boala? Învaţă cu adevărat şi în fapt poruncile lui Hristos. Acela, „ocărât fiind, nu răspundea, suferind, nu ameninţa” (I Petru 2, 23). Ascultă-L ce zice şi ne arată: ”Spatele L-am dat spre bătăi, şi obrajii Mei spre pălmuiri, şi faţa Mea n-am ferit-o de ruşinea scuipărilor” (Isaia 50, 6).