Ce se întâmplă dacă bei cafea când e caniculă. Medic: „Poate produce accident vascular cerebral sau infarct miocardic acut”
Cafeaua poate să fie nocivă, dacă o bem atunci când nu este recomandat, sau este de proastă calitate. Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, medicul Dragoș Tudor ne oferă câteva explicații, care ne pot salva de la tragedii.
- Cafeaua este nocivă dacă este consumată repede
- Alcoolul provoaca infarct daca îl consumăm pe caniculă
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi, mai ales dimineața, care poate să fie un produs benefic pentru sănătatea noastră, însă ne poate crea și mai probleme. Consumată în cantități mari sau la momentul nepotrivit, cafeaua poate să provoace numeroase afecțiuni, chiar și accident vascular.
Pentru a fi benefică pentru sănătate, este important să consumăm cafea naturală și să evităm formulele instant, spune medicul Dragoș Toader. Cafeaua naturală are o concentrație mult mai mică de cofeină, motiv pentru care devine mai puțin nocivă. De asemenea, un alt aspect important este timpul în care o consumăm:
„Şi cei mai mari hipertensivi pot să bea o ceaşcă-două de cafea, ideea este să fie cafea naturală şi să se bea în timp, de la o jumătate de oră - o oră - o oră şi jumate, adică să nu fie sorbită în două-trei mişcări. Atunci (n. red. - când se consumă în timp foarte scurt) produce vasodilataţie excesivă, tahicardie, creşte pulsul foarte mult, hipertensiune şi poate produce accident vascular cerebral sau infarct miocardic acut“, spune Dragoș Toader, medic din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt.
Cei mai repede afectați sunt tinerii și adulții
Deși s-ar spune că tinerii se îmbolnăvesc mai greu, ei și adulții sunt afectați cel mai repede de consumul nepotrivit de cafea: „Un bătrân reacţionează mult mai bine, inima lui e mult mai adaptată la problemele astea“.
Un alt aspect important îl reprezintă momentul zilei în care ne dorim să bem cafea, pentru a fi în favoarea noastră: „Cafeaua e recomandat să o consumi dimineaţă, o cafea de 100 ml, dar după ce mănânci. Şi, la fel, după-amiază, pentru că timpul de înjumătăţire şi de eliminare a cofeinei e undeva la 6 ore, de aceea spunem că nu e bine să bei seara, că nu mai dormi“, spune medicul.
„Modul în care consumi produsul cafea şi tipul de cafea devin la un moment dat periculoase.”
Pentru a ne feri de posibile momente neplăcute, este important să știm cum să consumăm cafea și ce cafea consumăm, pentru că efectele pot fi devastatoare pentru organism:
„Atunci produce tahicardie, adică creşte pulsul, pulsul crescut duce la hipertensiune arterială, loveşte în vase şi oricând poţi să faci infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Adică modul în care consumi produsul cafea şi tipul de cafea devin la un moment dat periculoase. Dacă ştii s-o consumi, cafeaua, ca şi vinul, de altfel, are o serie întreagă de efecte benefice“, potrivit lui Dragoș Toader.
Alcoolul devine mai periculos pe caniculă
Pe lângă cafea, o altă băutură care poate provoca efecte negative atunci când este caniculă, este cea care conține alcool. Băuturile recomandate în timpul caniculei sunt sucurile naturale, apa, ceaiul.Spre deosrebire de acestea, alcoolul se absoarbe mult mai rapid când e caniculă, deoarece aceasta produce vasodilatație, de aici și efectele negative.