Ce se întâmplă dacă mănânci iaurt expirat. Câte zile se mai poate consuma după termenul de valabilitate
Iaurtul este unul dintre cele mai consumate alimente din bucătăria românească, fiind inclus în mai multe rețete. Are o mulțime de beneficii pentru organism, dar nu se recomandă să fie mâncat după ce a trecut termenul de valabilitate.
- Ce se întâmplă dacă mănânci iaurt expirat
- Câte zile se mai poate consuma după termenul de valabilitate
Iaurtul este unul dintre cele mai consumate alimente la români, având și o mulțime de beneficii pentru organism. Totuși, ce se întâmplă atunci când el expiră și îl mănânci.
Ce se întâmplă dacă vei consuma iaurt expirat
Iaurtul are un termen de valabilitate nu prea lung, datorită proprietăților pe care le are. El se păstrează mereu la rece, astfel că poate fi consumat și după ce expiră, dar nu este recomandat.
Deși multe persoane consideră că nu este nimic rău să consumi iaurt expirat fiindcă are mai multe bacterii în compoziția sa, acest lucru este cam fals. El nu ar trebui consumat la o distanță prea mare după ce a trecut termenul de valabilitate fiindcă riscați o toxiinfecție alimentară. Iaurtul mai rezistă, ținut în frigider, încă 7-10 zile după expirare.
Cum se face iaurtul și ce beneficii are
Iaurtul se prepară din lapte, după ce este pasteurizat la o temperatură de peste 70 de grade Celsius, pentru ca bacteriile să fie distruse. Apoi se adaugă femenți lactici pentru a avea o textură fermă. Apoi se ambalează și ajunge pe rafturile magazinelor.
Iaurtul este un aliment bogat în vitamine și minerale. Acesta conține magneziu, potasiu, proteine și probiotice, având un rol important în protejarea sistemului imunitar, dar și digestiv. Pe lângă acestea, el are o mulțime de beneficii în următoarele aspecte:
- ajută la întărirea sistemului osos
- oferă o senzație de sațietate
- ajută la reglarea greutății corporale
- reduce hipertensiunea arterială
- descurajează apariția infecțiilor vaginale
- favorizează tranzitul intestinal
- este o sursă excelentă de calciu
- calmează alergiile
- încurajează sănătatea mentală
- reduce riscul de diabet tip 2
- stimulează metabolismul