Ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi turmeric regulat. Beneficiile acestui obicei
Publicat pe 05.02.2025 la 15:17 Actualizat pe 05.02.2025 la 15:17
Turmericul a devenit tot mai popular în ultima perioadă. Este cunoscut pentru că poate reduce inflamațiile, iar ceaiul de turmeric este recomandat pentru cei care vor să slăbească, în care se adaugă și puțin piper negru.
- Ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi turmeric regulat
- Beneficiile acestui obicei
Turmericul este un condiment de culoare aurie-portocalie. Provine din rădăcina plantei Curcuma longa, originară din Asia de Sud-Est, iar acolo este folosită din cele mai vechi timpuri.
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi turmeric regulat
Turmericul este cunoscut, în special, pentru că poate reduce inflamațiile, care, în timp, pot duce la probleme de sănătate mai serioase. În turmeric se găsește curcumina, cea care are proprietăți antiinflamatorii. Există studii care arată că suplimentele pe bază de curcumină reduc inflamațiile, iar curcumina poate acționa și ca antioxidant.
Turmericul este recomandat și celor care se confruntă cu durerile articulare. În urma unui studiu, s-a demonstrat că substanța activă din turmeric poate fi la fel de eficientă precum cele din medicamentele antiinflamatorii în ameliorarea simptomelor osteoartritei, fără a avea efecte secundare, cum ar fi amețeala sau constipația. Chiar și așa, specialiștii spun că este nevoie de alte cercetări pentru a stabili doza necesară în astfel de situații.
Ce alte beneficii mai are consumul de turmeric
Turmericul este recomandat și pentru a menține sănătatea inimii. În unele cercetări este trecut faptul că suplimentele cu turmeric pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale sistolică dacă sunt administrate mai mult de 12 săptămâni.
Un alt beneficiu al consumului de turmeric este legat de sănătatea intestinală. Datorită proprietăților antiinflamatorii și antioxidante, curcumina poate fi de ajutor pentru a reduce inflamația de la nivelul intestinului, așa cum se întâmplă în sindromul intestinului iritabil sau boala inflamatorie intestinală. Turmericul mai ajută și la menținerea sănătății creierului.
În urma unui studiu făcut pe 60 de persoane care sufereau de cancer, specialiștii au descoperit că turmericul ajută la ameliorarea simptomelor depresiei. Acest lucru se datorează curcuminei care joacă un rol esențial în producția de dopamină și serotonină. Cei care au consumat turmeric regulat au avut o stare mai bună.