Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pâine ținută la frigider! Specialiștii trag un semnal de alarmă
Pâinea este unul dintre cele mai populare alimente din întreaga lume. Consumul de pâine poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate, atâta timp cât este consumată cu moderație și ca parte a unei alimentații echilibrate. Specialiștii trag însă un semnal de alarmă. Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pâine ținută la frigider.
- Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pâine ținută la frigider
- Specialiștii trag un semnal de alarmă
În timp ce unii specialiști spun că este complet în regulă să păstrăm pâinea la frigider, alții sunt de părere că nu ar trebui să o depozitezi niciodată acolo. Deși ar fi totuși perfect sănătos să o mănânci, cercetătorii spun că gustul acestui aliment va deveni mult mai puțin gustos, deoarece temperaturile reci ale frigiderului vor face ca amidonul din pâine să se recristalizeze și să piardă umiditatea. „Pierderea de umiditate va face ca pâinea să devină uscată, dură și va da pâinii o aromă veche”, spune Baker, director de programe alimentare și siguranță la Clemson University. Nimeni nu vrea un sandviș făcut cu pâine veche!
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pâine ținută la frigider
Congelarea pâinii are beneficiile sale. În timp ce pâinea depozitată la temperatura camerei va începe să se deterioreze în mai puțin de o săptămână, Baker spune că pâinea congelată va putea fi consumată în siguranță pe termen nelimitat. Ea spune, totuși, că pâinea va avea cea mai bună calitate dacă o consumi în decurs de șase luni.
Cercetătorii în domeniu însă, trag un semnal de alarmă. Potrivit spuselor lor, consumul de pâine care a stat la frigider poate dăuna grav sănătății, în timp.
Refrigerarea poate crește durata de valabilitate atât a pâinii comerciale, cât și a celei de casă cu 3-5 zile. Dacă alegeți această cale, asigurați-vă că pâinea este bine sigilată pentru a preveni uscarea și că nu există umiditate vizibilă în ambalaj.
Riscurile consumului de pâine expirată
Deși unele tipuri de mucegai pot fi consumate în siguranță, este imposibil să știi ce ciupercă provoacă mucegaiul pe pâinea ta. Prin urmare, este mai bine să nu mâncați pâine mucegăită, deoarece vă poate dăuna sănătății.
Cele mai comune mucegaiuri de pâine sunt Rhizopus, Penicillium, Aspergillus, Mucor și Fusarium. Unele mucegaiuri produc micotoxine, care sunt otrăvuri care pot fi periculoase de mâncat sau inhalat. Micotoxinele se pot răspândi printr-o pâine întreagă, motiv pentru care ar trebui să aruncați întreaga pâine dacă vedeți mucegai. Micotoxinele pot provoca probleme digestive. De asemenea, pot perturba bacteriile intestinale, ceea ce ar putea duce la un sistem imunitar slăbit și un risc mai mare de îmbolnăvire. În plus, unele micotoxine, cum ar fi aflatoxina, vă pot crește riscul de anumite tipuri de cancer dacă mâncați o cantitate mare.