Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pepenele roșu cu tot cu sâmburi. Sigur nu te așteptai la asta
Pepenele este unul dintre alimentele preferate și extrem de consumate, mai ales pe parcursul verii. Este răcoritor, are puține calorii, și ne ajută să ne vitaminizăm în zilele caniculare. Cei mai mulți dintre noi, atunci când măncăm pepene, îl curățăm de semințe. Dacă însă, te numeri printre persoanele care nu aruncă sâmburii de la pepenele roșu, nutriţioniştii au o veste bună pentru tine: acestea au numeroase beneficii pentru sănătate.
- Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pepenele roșu cu tot cu sâmburi
- Sigur nu te așteptai la asta
Datorită conținutului bogat în vitamine și minerale dieta cu pepene verde reprezintă o adevărată sursă de sănătate! S-a dovedit științific că persoanele care consumă în mod frecvent pepene verde sunt mai protejate împotriva cancerului.
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pepenele roșu cu tot cu sâmburi
Sâmburii din pepenele roșu reprezintă o sursă excelentă de proteine, vitamine, minerale, și grăsimi sănătoase. Semințele sunt de culoare neagră, maro sau albă și sunt bogate în vitamina E, triptofan, acid glutamic, lizina tiamina, riboflavina, vitamina B6 și acid pantotenic.
Beneficiile sâmburilor din pepene pentru sănătate
- Consumul de semințe de pepene verde ajută la menținerea masei musculare și reglează nivelul colesterolui din sânge;
- Semințele de pepene verde, datorită conținutul crescut de magneziu și zinc, ajută la buna funcționare a sistemului nervos și întăresc sistemul imunitar, protejând organismul de infecții;
- Previn tulburările digestive, constipația, dar și balonarea. Semințele de pepene verde sunt, totodată, foarte sățioase, așa că te vor ajuta să scapi mai ușor de kilogramele în plus;
- semințele de pepene verde conțin aminoacizi esențiali, printre care cei mai importanți sunt: arginină, care are capacitatea de a regla tensiunea arterială, triptofan, care ajută la reglarea secreţiei de melatonină, hormon care ajută la inducerea somnului, acid glutamic și lizina;
În 150 de grame de semințe uscate sunt 30,6 grame de proteine ceea ce reprezintă 61% din valoarea zilnică recomandată. Dar, semințele de pepene roșu sunt recomandate și pentru cantitatea de grăsimi sănătoase pe care le conțin. În 150 de grame de semințe uscate, sunt 51 de grame de grăsimi monosaturate, grăsimi polinesaturate, și omega 3 și omega 6.
Cum să gătești semințele de pepene
Înainte de a le consuma, semințele de pepene verde trebuie puse mai întâi la înmuiat în apă cu sare, cel puțin două ore. Acestea trebuie uscate, apoi băgate la cuptor într-o tavă unsă cu ulei de măsline și se lasă 40 de minute la 175 de grade Celsius.
Semințele coapte se toacă mărunt și pot fi adăugate în diverse salate, cu rucola, bucăți de pepene verde, brânză feta, busuioc și oțet balsamic.