Ce se pune pe masă de ursitori. De ce este nevoie de miere și vin
Masa de ursitori se pregătește la trei zile după nașterea unui copil. Conform tradițiilor, zânele vor veni să-l binecuvânteze pe copil și îi va oferi daruri ce-l vor ajuta în viață. Însă, dacă vor găsi masa goală, ele nu vor fi prea blânde.
- Ce se pune pe masă de ursitori
- De ce este nevoie de miere și vin
Există un obicei în România ca după nașterea unui copil să se pună „masa de ursitori”. Tradiția se păstrează din generație și în generație pentru bunăstarea micuțului.
Ce este masa de ursitori
Masa de ursitori este o tradiție românească și se spune că la trei zile după nașterea unui copil, ursitoarele apar la fereastră. Astfel, ușile și ferestrele se țin deschise și trebuie să fie liniște în casă, la miezul nopții. În camera unde doarme copilul se pun pe masă sare, mâncare, băutură și bani, iar credința populară spune că dacă nu vor găsi aceste lucruri, vor ursi de rău bebelușul.
Ce se pune pe masa de ursitori in Oltenia
La trei zile după nașterea unui copil, în locuințe se face curățenie, se spală tot, iar moașa așează „masa de ursitori”. Pe ea adaugă mai multe obiecte ce vor determina viitorul copilului. Se vor pune o carte, un pic, foarfecă, oglindă sau o lingură. Se pun două pahare, unul cu apă și unul de vin, care se adaugă la masă alături de o pâine unsă cu miere și presărată cu nucă.
La coacere se vor face trei cruce pe pâine, una pentru fiecare ursitoare apoi se aruncă un praf de sare pe ea și se înfig trei bănuți. Alimentele sunt menite să bucure ursitoarele, astfel că mierea le face dulci, vinul le aduce veselie și apa le face blânde, line.
În nopțile de vară, în zona Olteniei, când se așteptau ursitoarele, se alungau câinii de lângă casă pentru ca zânele să nu se sperie.
Alte obiceiuri importante la nașterea unui copil
La prima băiță a copilului se adaugă în cadă busuioc pentru a fi frumos, iar dacă este fată, se va pune lapte dulce pentru a avea pielea albă, grâu pentru a fi cinstit, aghiasmă pentru a fi ferit de rele, ouă pentru a fi sănătos și bani, pentru o viață îmbelșugată.
Conform tradițiilor, după ce scoți bani, apa folosită la baia copilului se va arunca la rădăcina unui păr sau un măr pentru ca micuțul să fie sănătos.
Până la botezul copilului se respectă mai multe reguli, cum ar fi, nu îl strigi pe nume, nu lași hainele copilului la uscat, în timpul nopții, nu îi vei tăia unghiile,nu îl scoți din casă după apusul soarelui, iar părul nu i se taie până la un an.