Ce trebuie să faci dacă ai pus prea multă sare în mâncare. Trucul bucătarilor profesioniști pentru a drege gustul
Chiar și celor mai buni bucătari li se întâmplă să pună prea multă sare într-un preparat, uneori. Partea bună e că nu este totul pierdut când se întâmplă acest lucru, pentru că există trucuri care te ajută să dregi gustul când pui prea multă sare în mâncare.
- Un truc util pentru toate gospodinele
- Ce trebuie să faci când pui prea multă sare în mâncare
Sarea în bucate este indispensabilă pentru majoritatea oamenilor. În cantități potrivite, sarea este cea care dă gust mâncării, dar tot ea strică preparatul, dacă pui o cantitate prea mare. Din fericire, există un truc care te ajută și într-o astfel de situație.
Ce trebuie să faci dacă ai pus prea multă sare în mâncare
Prea multă sare în mâncare nu numai că afectează gustul, ci este contraindicată pentru organism. Medicii atrag atenția asupra riscurilor la care te supui din cauza unui consum ridicat de sare, care poate duce la apariția unor probleme de sănătate, precum afecțiunile cardiace și cele renale.
Bucătarii profesioniști recomandă adaptarea cantității de sare la tipul și consistența preparatului pe care dorești să-l faci, dar în general nu ar trebui să depășească o linguriță. Pentru a fi mai siguri, puteți alege să adăugați sare în etape și să gustați după fiecare.
Trucuri utile
În situațiile în care se întâmplă totuși să sărezi prea mult mâncare, există trucuri la care apelează chiar și cei mai buni bucătari.
Unul dintre ele este diluarea cu apă, în cazul în care preparatul are zeamă sau sos. Când ai pus prea multă sare într-o mâncare cu sos, poți adăuga apă rece, nu foarte multă, și apoi amesteci și guști pentru a vedea dacă mai este necesară apă sau nu.
În cazul în care poți combina un ingredient gras în mâncarea ta, cum e avocado sau smântâna, adăugarea acestora reglează gustul sărat. De asemenea, un ingredient acid - zeama de lămâie, muştarul de Dijon, oţetul de vin alb - pot schimba gustul mult prea sărat. Totuși, se recomandă să nu folosiți cantități prea mari, dacă nu vreți să aveți un preparat prea acru. Ingredientele bogate în amidon au și ele capacitatea de a absorbi sarea, astfel că îți pot salva mâncarea.