Cu ce poate fi înlocuită sarea. OMS a recomandat o variantă mai sănătoasă
Publicat pe 08.02.2025 la 14:28 Actualizat pe 08.02.2025 la 14:28
Sarea nu lipsește din nicio bucătărie, dar pe cât de folosită este, pe atât de mult poate cauza probleme de sănătate dacă este în exces. OMS a recomandat o variantă mai sănătoasă și poate fi folosită precum sarea clasică.
- Cu ce poate fi înlocuită sarea
- OMS a recomandat o variantă mai sănătoasă
Experții OMS spune că sarea ar trebui înlocuită cu o varianta mai sănătoasă. În urma unui studiu, s-a constant că există în acest fel ar putea fi redus riscul de accident vascular cerebral și de deces. Înlocuitorii de sare au contribuit la scăderea mortalității provocare de accidentul vascular cerebral față de sarea obișnuită.
Cu ce poate fi înlocuită sarea
Un studiu public pe 5 februarie 2025 în JAMA CardiologyTrusted Source a arătat că sarea poate contribui la riscul de accident vascular cerebral și de deces. Una dintre variantele mai sănătoase este sarea îmbogățită cu potasiu. Este recomandată, în principal, pentru că are un conținut mai mic de clorură de sodiu.
Potasiul face parte din categoria mineralelor necesare organismului pentru o funcționare normală. Fructele și legumele au un conținut mare de potasiu, dar chiar și așa, sunt puțini cei care își ating aportul zilnic de potasiu. OMS recomandă 3,5 grame de potasiu în fiecare zi. Sarea îmbogățită cu potasiu este recomandată pentru a reduce cantitatea de sodiu și pentru că ajută la aportul zilnic.
Nu există diferențe de gust între cele două și poate fi folosită precum sarea obișnuită. Studiile au mai arătat că oamenii care au folosit sarea îmbogățită cu potasiu au continuat să o folosească și după cinci ani.
În ce condiții nu este recomandată
Chiar dacă este o variantă mai sănătoasă, sarea îmbogățită cu potasiu nu este recomandată cei care au probleme cu rinichii, pentru a evita excesul de potasiu. Clorura de potasiu nu este încă folosită în cele mai multe țări și este mai scumpă decât sarea obișnuită.
De altfel, specialiștii mai spun că majoritatea cantității necesare de potasiu zilnic vine din alimentele procesate, nu din sare. Recomandată mai este și sarea de mare, sarea roz de Himalaya și sarea celtică sau drojdia inactivă.