Cum arată o cină sănătoasă. Sfaturile oferite de Mihaela Bilic: ”Masa de seară are dublu rol”
Specialiștii spun că nu ar trebui să sărim niciodată peste cină. Chiar dacă luați o masă rapidă seara, ar trebui să vă planificați din timp și să vă asigurați că aveți mâncare sănătoasă bucătărie. Iată câte calorii ar trebui să aiba o cină sănătoasă.
- Cum arată cina ideală
- Sfaturile oferite de Mihaela Bilic
Elementele de bază ale unei cine sănătoase sunt aceleași ca și la prânz. Masa de seară ar trebui să aibă aproximativ 500-550 de calorii, și să conțină surse de fibre și proteine, dar și câteva grăsimi sănătoase. Motivul pentru care nu ar trebui să sari peste cină este acela că, mergi la culcare, iar mâncarea consumată trebuie să-ți țină de foame până dimineața. O cină slabă poate duce la gustări înainte de somn și la o noapte agitată din cauza nivelurilor fluctuante de zahăr din sânge.
Cum arată o cină sănătoasă. Sfaturile oferite de Mihaela Bilic
Mihaela Bilic, binecunoscutul medic nutriționist, a oferit câteva sfaturi importante pentru persoanele care sunt atente la alimentația lor. Cum arată o cină sănătoasă potrivit spuselor specialistului.
„Avem voie să mâncăm după ora 6:00 seara? Ani la rând nutriționiștii ne-au creat senzația că masa de seară este periculoasă pentru siluetă. Când de fapt la finalul zilei avem nevoie de un moment de relaxare, pe lângă refacerea rezervelor de energie. Putem spune că masa de seară are dublu rol, să ne hrănească și să ne dea o stare de bine. Ce reguli trebuie să respectăm pentru o cină perfectă? Depinde de obiectivele pe care le avem și de ora la care ne culcăm. Țineți cont că metabolismul încetinește spre seară, însă chiar și în timpul nopții organismul consumă calorii pentru funcțiile de bază. Meniul diferă dacă vrem să slăbim, să avem o digestie ușoară sau un somn odihnitor. În cazul copiilor sau sportivilor alegerile vor fi diferite.”, a transmis Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.
Medicul nutriționist a spus ce trebuie să conțină farfuria ideală a persoanelor care își doresc un meniu echilibrat, dar și cea a persoanelor care își doresc să slăbească.
”1/3 proteine (carne pește ouă sau brânză); 1/3 făinoase (cartofi paste orez pâine) sau leguminoase boabe (fasole mazăre linte). Ultima treime va fi reprezentată de legume proaspete sau gătite, cu cat mai colorate și mai diferite cu atât mai bine. Dacă vrem să slăbim menținem în farfurie proteinele și legumele, însă renunțăm la făinoase. Un castron mare de salată asortată cu o bucată de carne sau pește la grătar sunt cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit. Atenție și la aportul de grăsimi, fiecare gram are 9 cal, deci fiți zgârciți cu uleiul din salată și alegeți carnea mai puțin împănată. Dacă vrem să dormim bine o porție de paste cu brânză e alegerea corectă. Supa cremă sau tocănițele cu legume sunt ușor de digerat. Evitați prăjelile tocăturile și alimentele care fermentează (broccoli varză fasole). La capitolul desert orezul cu lapte și bananele au efect de liniștire.”, a mai spus Mihalea Bilic.
Cum arată o cină sănătoasă pentru sportivi și copii
Potrivit spuselor Mihaelei Bilic, pentru copii și sportivi împărțirea farfuriei se schimbă. În timp ce produsele făinoase ar trebui să ocupe jumătate din suprafața farfuriei, proteinele și legumele vor ocupa un sfert.
”Amidonul din făinoase reface rezervele de glicogen din ficat și mușchi, iar activitatea fizică de peste zi nu afectează rezervele organismului!”, a transmis Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.