Câtă sare trebuie să consumi ca să nu-ți afecteze sănătatea. Mihaela Bilic explică ce cantitate din produsele din comerț conține un gram de sare
Publicat pe 21.02.2023 la 12:22 Actualizat pe 21.02.2023 la 12:41
Știm cu toții că sarea în bucate face diferența între un preparat fad și unul gustos. Cu toate acestea, consumul în exces poate afecta sănătatea, pentru că și aici se aplică sintagma ”ce e mult strică”, iar nutriționistul Mihaela Bilic confirmă acest lucru. Specialistul a explicat ce cantitate de sare există în produsele din comerț și cum ce efecte are excesul asupra organismului uman.
- Cum să-ți calculezi cantitatea de sare consumată
- Mihaela Bilic explică riscurile excesului de sare
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a oferit câteva informații care te ajută să-ți calculezi și să nu depășești aportul optim de sare de care are nevoie organismul tău. Este foarte ușor să ai grijă de sănătatea ta, prin evitarea consumului în exces atunci, când ști care este cantitatea de produs în care există un gram de sare.
Câtă sare trebuie să consumi ca să nu-ți afecteze sănătatea și explicația Mihaelei Bilic
Apoi, nutriționistul a enumerat diferite alimente pe care mulți dintre noi le consumă regulat și cât din acestea conține un gram de sare.Astfel, un 1 g de sare este cantitatea regăsită în: 2 felii pastramă, 5 felii salam de Sibiu, 1,5 felii șuncă de Praga, 1 crenvurșt, 2 felii de somon afumat. Tot 1 g de sare avem și în 3 felii de pâine, 8-9 măsline, un cub de brânză sau cașcaval, un triunghi de brânză cu mucegai sau parmezan.
Este important să înțelegem că sarea are rolul ei în organism, având în vedere că ajută pentru echilibrul fluidelor și pentru funcția musculară și nervoasă, dar o cantitate prea mare face ca efectele asupra organismului să fie negative.
Când nivelurile de sodiu din organism sunt prea ridicate, ne e sete și bem apă, iar rinichii accelerează astfel procesul de eliminare a acesteia.
O cantitate prea mare de sodiu poate duce la apariția de pietre la rinichi, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. De asemenea, prea puțin sodiu poate duce la hiponatremie și la simptome de amețeală, confuzie, spasme musculare și convulsii.
În prezent, mulți oameni consumă sare și sodiu în cantități prea mari din cauza unui aport ridicat luat din alimente procesate din comerț sau de restaurant.