Cum faci compost din resturi menajere. Obții un îngrășământ natural, complet gratuit
Compostul este folosit drept îngrășământ natural și se obține din resturi menajere. Este considerat unul dintre cele mai eficiente, asta pentru că este bogat în nutrienți. Cum se obține și la ce poate fi folosit.
- Cum faci compost din resturi menajere
- Obții un îngrășământ natural, complet gratuit
Compostul poate fi varianta salvatoare ca îngrășământ natural, fără să investești prea mult în produse din comerț, fiind obținut din resturile menajere. Studiile arată că în ultimii ani, a crescut numărul celor care folosesc deșeurile alimentare în acest fel.
Cum se face compostul din resturi menajere
Chiar dacă pot fi folosite orice resturi menajere, este indicat să nu pui plastic, produse sanitare ori deșeuri vegetale. Se obține ân câteva luni și poate rezista până la doi ani. În principal, are trei ingrediente, mai exact resturile menajere, materie brună și apă. Toate cele trei ar trebui să fie în cantități egale.
De regulă, în gospodării, compostul se face primăvară, dar este indicat să îți pregătești materialul toamna sau ori de câte ori poți să aduni resturile materiale. Primul pas este de a le strânge pe toate undeva departe de casă, astfel încât să nu fii deranjat de mirosul neplăcut, iar acolo să fie locul unde depozitezi resturile. Indicat este ca primul strat să fie format din crengi, iar mai apoi, odată ce pui resturi menajere, să fie udate. Ulterior, la câteva zile, este bine să întorci compostul.
Aceasta este compostarea la rece, care poate fi folosită o dată pe lună. Mai există și compostarea fierbinte, cunoscută sun numele de „metoda aerobă”. În astfel de cazuri, resturile lemnoase joacă un rol important, iar la patru zile este bine să fie udate, ca mai apoi procesul să fie repetat din nou la același interval.
Cum se folosește și ce beneficii are compostul
Principalul lucru pentru care este folosit compostul este drept îngrășământ natural. Specialiștii au ajuns la concluzia că atunci când este folosit compost pentru sol, este hrănit cu substanțe nutritive, față de acele îngrășăminte chimice. Un alt avantaj al folosirii resturilor menajere transformate în compost este acela că plantele vor fi mult mai sănătoase decât dacă ai fi folosit îngrășământe clasice.