Cum influențează lipsa Coenzimei Q10 sănătatea organismului! Cum îți dai seama că există un deficit al acestui antioxidant
Deficitul primar de coenzimă Q10 este o tulburare care poate afecta multe părți ale corpului, în special creierul, mușchii și rinichii. După cum sugerează și numele, tulburarea implică o lipsă (deficiență) a unei substanțe numite coenzima Q10.
- Cum îți dai seama că ai deficit de Coenzima Q10
- Cum îți influențează lipsa acestui antioxidant organismul
Importanța CoQ10 în fiziologia normală a corpului uman este reprezentată de dezvoltarea afecțiunilor medicale asociate cu niveluri scăzute de CoQ10 în organism. Acestea includ cancer, afecțiuni neurodegenerative, migrenă, diabet, tulburări cardiovasculare, boli mitocondriale, fibromialgie și boli musculare. La pacienții cu insuficiență cardiacă congestivă, suplimentarea cu CoQ10 îmbunătățește contractilitatea ventriculului stâng, capacitatea funcțională și funcția endotelială. La pacienții care suferă de fibromialgie, suplimentarea cu CoQ10 reduce oboseala dimineața.
Cum îți dai seama că ai deficit de Coenzima Q10
Severitatea, combinația de semne și simptome și vârsta de debut al deficitului primar de coenzimă Q10 variază foarte mult. În cazurile cele mai severe, afecțiunea devine evidentă în copilărie și provoacă disfuncție severă a creierului combinată cu slăbiciune musculară (encefalomiopatie) și eșecul altor sisteme ale corpului.
Aceste probleme pot pune viața în pericol. Cele mai ușoare cazuri de deficiență primară a coenzimei Q10 pot începe până la vârsta de 60 de ani și pot provoca adesea ataxie cerebeloasă, care se referă la probleme de coordonare și echilibru din cauza defectelor părții creierului care este implicată în coordonarea mișcării (cerebel).
Alte anomalii neurologice care pot apărea în deficiența primară a coenzimei Q10 includ convulsii, dizabilitate intelectuală, tonus muscular slab (hipotonie), contracții musculare involuntare (distonie), rigiditate musculară progresivă (spasticitate), mișcări anormale ale ochilor (nistagmus), pierderea vederii cauzată de degenerare. (atrofie) nervilor optici sau distrugerea țesutului sensibil la lumină din partea din spate a ochilor (retinopatie) și pierderea auzului neurosenzorial (care este cauzată de anomalii ale urechii interne). Problemele neurologice se agravează treptat, dacă nu sunt tratate cu suplimentare cu coenzima Q10.
Semne și simptome ale deficitului de coenzimă Q10
1.Convulsii. Cercetările au demonstrat că o cantitate insuficientă de CoQ10 în organism este asociată cu frecvența și durata convulsiilor la pacienții care suferă de epilepsie. Deficiența de CoQ10 este implicată în patogeneza convulsiilor, cu toate acestea, nu există nicio relație între nivelurile de CoQ10 și tipul de convulsii. Mecanismul posibil se bazează pe producția redusă de antioxidanți endogeni și producția crescută de anion superoxid mitocondrial, care dăunează diferitelor componente ale celulelor.
2. Pierderea auzului. Deficiența primară de CoQ10 poate duce la pierderea auzului neurosenzorial. CoQ10 monooxigenaza 6 sau COQ6 este o enzimă importantă pentru biosinteza CoQ10. COQ6 are o expresie ridicată în ligamentul spinal și în stria vasculară a urechii interne. Importanța CoQ10 în pierderea auzului este susținută în continuare de ideea că terapia de substituție cu CoQ10 îmbunătățește pierderea auzului.
3. Disfuncție renală. Deficiența primară de CoQ10 duce la dezvoltarea sindromului nefrotic la adulții tineri și la copii. Deficiența renală a acestei enzime determină deficiența lanțului respirator, care favorizează stresul oxidativ. Acest lucru poate duce la deteriorarea structurilor renale și poate da naștere la proteinurie. Suplimentarea cu CoQ10 este cunoscută pentru a stabiliza proteinuria și, de asemenea, crește semnificativ raportul proteină/creatinină. Suplimentarea CoQ10 este, de asemenea, implicată în păstrarea structurii rinichilor.
4. Dizabilitate intelectuală. Mai multe gene codifică diferite enzime care sunt implicate în biosinteza CoQ10. Deficiența de COQ5, gena care codifică C-metiltransferaza, care efectuează C-metilarea în timpul sintezei CoQ10, este asociată cu o ușoară atrofie neprogresivă a cerebelului la imagistica prin rezonanță magnetică cerebrală (IRM). Descoperirile clinice ale deficitului de CoQ10 în astfel de cazuri includ dizabilitate intelectuală, ataxie cerebeloasă și epilepsie.