Cum poate fi redus mercurul din ton. Metoda simplă recomandată de specialiști
Publicat pe 09.04.2025 la 15:26 Actualizat pe 09.04.2025 la 15:26
Chiar dacă peștele este sănătos, poate să conțină și mercur și uneori în cantități importante. În urma unui studiu, s-a constatat faptul că nivelul de mercur poate fi redus și cu 35% printr-o schimbare simplă în ceea ce privește ambalarea.
- Cum poate fi redus mercurul din ton
- Rezultatele unui studiu
Consumul de pește este recomandat pentru o viață sănătoasă, însă nici faptul că poate conține mercur nu este de ignorat. În urma unui studiu, s-a constatat că poate fi scăzut cu 35% dacă se procedează diferit atunci când peștele este ambalat.
Cum poate fi redus mercurul din ton
Chiar dacă cercetarea este încă la început, specialiștii consideră că este un început bun pentru a elimina cât mai mult mercur din pește. Tonul este unul dintre tipurile de pește în care se găsește o cantitate mare de mercur, iar în urma testelor de laborator s-a stabilit că poate fi scăzut cu 35%.
Tonul a fost scufundat în cisteină, care a ajutat la eliminarea mercurului între 25 și 35%. S-a mai constatat faptul că dacă tonul este scufundat în cisteină mai mult, cu atât scade și concentrația de mercur.
„Frumusețea acestui tip de ambalaj este că este activ în timp ce produsul este pe raft. Nu ar fi necesare etape suplimentare de producție dacă o astfel de metodă ar fi utilizată la nivel industrial. Aplicarea rezultatelor noastre ar putea crește marja de siguranță pentru consumul de pește”, declara chimistul Przemysław Strachowski, de la Universitatea de Tehnologie Chalmers.
Chiar dacă studiile sunt la început, cercetătorii sunt optimiști și consideră că este un punct de plecare pentru a reduce nivelul de mercur. Specialiștii mai spun și faptul că este puțin probabil ca mercurul să devin periculos pentru sănătate. Este indicat, totuși, să fie evitate alimentele care conțin mercur de copii și de femeile însărcinate.
Care este cel mai sănătos pește
Peștele este o sursă bună de proteine, acizi grași Omega-3 și Omega-6. Tonul și somonul se numără printre tipurile de pește considerate sănătoase. Pe primul loc se află, însă, sardinele, bogate în calciu, proteine și vitamine.
S-a dovedit științific faptul că sardinele consumate regulat pot ajuta la reducerea colesterolul rău și contribuie la menținerea masei musculare și a țesuturilor. Sardinele mai sunt recomandate și pentru a menține nivelul insulinei, dar și pentru sănătatea creierului.