Cum să alegi cea mai sănătoasă pâine. La ce trebuie să fii atent. Sfaturile specialiștilor
Chiar dacă, de regulă, pâinea face parte din categoria alimentelor care ar trebui evitate în special în diete, specialiștii spun că este recomandat consumului ei, dar importantă este cantitatea. Există și câteva detalii care te ajută să alegi cea mai sănătoasă pâine.
- Cum să alegi cea mai sănătoasă pâine
- La ce trebuie să fii atent
- Sfaturile specialiștilor
Pâinea nu lipsește de pe mesele românilor, existând o mulțime de sortimente, unele dintre ele recomandate inclusiv în diete. Specialiștii spun că nu este nevoie ca pâinea să fie eliminată complet din alimentație, asta pentru că are și beneficii și că există câteva aspecte de care este bine să ții cont atunci când o cumperi.
Cum să alegi cea mai sănătoasă pâine
Simona Carniciu, medic specialist, a explicat cum poți alege cea mai sănătoasă pâine, totul pornind de la etichetă. Este bine să o citești atunci când ești la cumpărături și să fii mai atent la adaosul de zahăr, sare și aditivi. Și cantitatea joacă un rol important, astfel este bine să nu fie consumate mai mult de patru felii pe zi.
„Eu aș recomanda să mâncăm aproximativ patru felii de pâine pe zi, în condițiile în care avem grijă să nu mai mâncăm și alte feluri sau alte surse de carbohidrați rapizi așa cum este pâinea. Mă refer în special la pâinea albă. Chiar dacă mâncăm pâine cu semințe sau cu fibre, procentul carbohidraților rămâne destul de ridicat. Atenție la adaosul de sare, de zahăr, la adaosul de aditivi care conservă mai mult timp prospețimea pâinii. Trebuie să învățăm să ne uităm pe etichetă, lucru pe care, de obicei, nu prea îl facem”, a explicat Simona Carniciu, medic specialist Diabet si Boli de Nutriție, pentru Antena 3 CNN.
Ce sortiment de pâine recomandă specialiștii
Există o mulțime de sortimente pe piață, dar cele mai sănătoase rămân pâinea cu integrală, cea cu maia și pâinea cu semințe. La fel de recomandată de specialiști este și pâinea cu germeni de grâu, obținută din cereale integrale în care sunt adăugați germenii de grâu. Acest sortiment are un conținut mai mic de sodiu față de pâinea albă și poate fi varianta ideală inclusiv pentru cei care vor să slăbească.