Cum să elimini mucegaiul de pe orhidee. Trucurile simple folosite de grădinari
Orhideea este una dintre cele mai frumoase plante care se țin în locuințelor gospodinelor. Florile sunt încântătoare, însă, mucegaiul poate crea diverse probleme. Există soluții care te ajută te scapi de el, iar planta va fi sănătoasă.
- Cum să elimini mucegaiul de pe orhidee
- Trucurile simple folosite de grădinari
Familia Orchidaceae, cunoscută sub numele de orhidee, este una dintre cele mai mari familii de plante cu flori, cuprinzând aproximativ 25.000 de specii și peste 100.000 de hibrizi și varietăți. Sunt întâlnite în toate regiunile lumii, de la pădurile tropicale până la zonele arctice, cu majoritatea speciilor provenind din regiunile tropicale și subtropicale. Dacă ai probleme cu floarea și vezi pete de mucegai, poți scăpa cu ajutorul unor lucruri foarte eficiente.
Trucuri pentru eliminarea mucegaiului
Mucegaiul îți poate distruge floarea, astfel că trebuie să ai multă grijă. Există două remedii simple la care poți apela și vei reuși să le salvezi într-un timp scurt.
Apă de orez – tratament eficient
Apa de orez reprezintă un excelent îngrășământ natural pentru orhidee. Într-un vas generos se amestecă 5 linguri de orez cu 500 ml de apă la temperatura camerei. Scurgem apa și udam orhideea, lăsând-o în acest lichid timp de 1 oră. Tratamentul poate fi repetat la fiecare 14 zile.
Lichidul rămas poate fi congelat pentru a fi folosit la următoarea udare.
Folosește zeamă de lămâie
Se amestecă 1 litru de apă la temperatura camerei cu o linguriță de zeamă de lămâie. Orhideea se udă cu o mică cantitate din acest amestec pentru a preveni formarea mucegaiului. De asemenea, putem șterge frunzele orhideei cu această soluție.
Condiții de creștere la orhidee
Orhideele preferă lumina indirectă, evitând expunerea directă la soare, astfel că o fereastră cu perdea sau un loc cu lumină filtrată este ideal.
Temperatura ideală este de 18-24 grade Celsius ziua și 13-18 grade Celsius noaptea. Asigură-te că eviți fluctuațiile bruște de temperatură, deoarece acestea pot afecta sănătatea orhideelor.
Orhideele preferă un mediu umed, asemănător cu cel din zonele tropicale. Într-un mediu cu umiditate redusă, poți utiliza un umidificator sau să plasezi tăvi cu apă lângă plante.
Mulți cultivatori folosesc substraturi specifice pentru orhidee, cum ar fi amestecurile de scoarță de copac, perlită și cărbune. Ghivecele cu găuri în pereți permit drenajul adecvat și promovează aerarea rădăcinilor. Ele se udă atunci când substratul este aproape uscat, evitând să le lași în apă stagnată.