Cum să eviți risipa alimentară de Crăciun. Sfaturi pentru masa de sărbători
Românii se pregătesc pentru Crăciun cu preparate care să umple masa de sărbători, alături de cei dragi. Însă, fără să se gândească la risipa alimentară care urmează după terminarea sărbătorilor de iarnă. Iată cum să eviți să arunci mâncarea și ce sfaturi trebuie să urmezi pentru a mânca bine și cu bani puțini.
- Sfaturi pentru evitarea risipei alimentare de Crăciun
- În acest fel vei mânca cu bani puțini
Cu toții știm că oamenii se întrec în această perioadă în preparate, iar gospodinele simt că nimic nu este de ajuns pentru a-și hrăni invitații. Cu toate acestea, din cauza entuziasmului și a dorinței de a găti cât mai mult, românii ocupă primele locuri în ceea ce privește risipa alimentară din Europa, mai ales în perioada sărbătorilor, precum este Crăciunul. Așadar, îți prezentăm câteva sfaturi pe care să le urmezi pentru a nu ajunge să arunci multă mâncare, iar astfel să pierzi mulți bani.
Cum să eviți risipa alimentară
Românii sunt obișnuiți să gătească mult, mai ales în perioada sărbătorilor, fără să își dea seama că mâncarea este prea multă pentru persoanele invitate la masă. Preparatele se strică, astfel că ajung la coșul de gunoi. Pentru a evita această situație, Comisia Europeană a transmis câteva sfaturi, având în vedere efectele nocive ale risipei alimentare.
Așadar, atunci când gătești, cel mai important este să reutilizezi resturile de la alimente pentru alte preparate. Mai mult, atunci când și-a rămas mâncare prea multă, ideal este să o congelezi, pentru a nu o arunca. Însă, dincolo de asta, pentru binele bugetului oamenilor, este recomandat să știi cum să faci cumpărături, pentru a nu achiziționa prea multe ingrediente.
Sfaturi pentru cumpărături inteligente
O parte din risipa alimentară începe încă de la cumpărături, atunci când nu ești sigur de produsele pe care vrei să le cumperi. Așadar, pentru a merge direct la țintă, este indicat să îți faci o listă de la care să nu te abați în momentul în care ești la magazin. Cel mai important este să nu mergi la cumpărături înfometat și să nu cumperi mai mult decât cantitatea fixă de care ai nevoie. În acest fel, atât bugetul tău, cât și mediul înconjurător îți vor mulțumi.