Cum să reacționezi la mușcătura de căpușă! Care sunt primele trei lucruri pe care trebuie să le faci
După cum bine știți, căpușele poartă o mulțime de boli diferite, unele dintre ele grave. De obicei, tratamentul precoce este cheia pentru o recuperare completă și rapidă. Asta înseamnă că trebuie să știți cum să reacționați în cazul în care sunteți mușcați de o căpușă. Care sunt primele trei lucruri pe care să le ai în vedere.
- Cum să identifici mușcătura de căpușă
Căpușele sunt animale mici asemănătoare păianjenilor. Ele mușcă pentru a se fixa pe piele și se hrănesc cu sânge. Înțepăturile de căpușă pot fi inofensive sau vă pot infecta cu boli grave. Cel mai bine este să încercați să preveniți mușcăturile sau să le găsiți devreme și să le tratați corespunzător.
Cum să reacționezi la mușcătura de căpușă
Cel mai probabil, nu veți simți nimic atunci când veți fi mușcați de o căpușă, pentru că mușcătura nu doare și, de obicei, nu provoacă mâncărime. Deoarece căpușele sunt adesea foarte mici, s-ar putea să nici nu le observați imediat. La început, ar putea să arate ca o pată de murdărie. Pe măsură ce se hrănește însă, se umflă și poate fi mai ușor de găsit. S-ar putea să aveți o mică umflătură roșie acolo unde ați fost mușcați. Corpurile unor persoane reacționează la căpușe cu unul până la doi inci de roșeață în jurul mușcăturii. Acea zonă roșie nu va deveni mai mare, decât dacă este într-adevăr o erupție cutanată, care este un semn de boală.
Cele mai multe mușcături de căpușe sunt nedureroase și provoacă doar o reacție minoră în timp ce altele pot transmite unele boli care îți pot pune viața în pericol.
Cum poți trata acasă mușcătura de căpușă?
1.Puneți gheață sau un pachet rece pe mușcătură timp de 15 până la 20 de minute o dată pe oră.
2. Încercați un medicament fără prescripție medicală pentru a calma mâncărimea, roșeața, umflătura și durerea. Utilizați un spray cu anestezic local care conține benzocaină pentru a ajuta la ameliorarea durerii.
3. Puneți loțiune de calamină pe piele, pentru că poate ajuta la ameliorarea mâncărimii.
Ce să faci pentru a evita mușcăturile de căpușă
Pentru a evita mușcăturile de căpușe, aflați unde se găsesc acestea și, dacă este posibil, stați departe de acele zone. Acoperiți-vă cât mai mult din corp atunci când ieșiți în zone cu iarbă sau împădurite. Pulverizați pe piele produse care să țină la distanță aceste insecte.
Curățați frunzele, tufișurile, ierburile înalte, grămezile de lemn și gardurile de piatră din jurul casei și de la marginile curții sau grădinii. Acest lucru vă poate ajuta să scăpați de căpușe. Când veniți din exterior, verificați-vă corpul pentru căpușe, inclusiv zona inghinală, capul și axilele. Căpușele pot avea dimensiunea unei semințe de susan. Dacă nimeni altcineva nu vă poate ajuta să verificați dacă există căpușe pe scalp, pieptănați-vă părul cu un pieptene cu dinți fini. Dacă găsiți o căpușă, îndepărtați-o rapid.
Folosiți o pensetă pentru a prinde căpușa cât mai aproape de gura ei (partea din piele) cât mai mult posibil. Trageți încet capușa drept afară, fără să răsuciți sau să smuciți, până când gura ei se eliberează de pe piele. Dacă părțile bucale se rup și rămân în piele, îndepărtați-le cu o pensetă sau, dacă nu le puteți îndepărta cu ușurință, lăsați-le în pace și lăsați pielea să se vindece. Discutați cu medicul dumneavoastră.