Cum se scrie corect un acatist. Detaliile la care trebuie să fii atent
Cu toate că foarte mulți credincioși sunt tentați să creadă că un acatist seamănă mai degrabă cu o listă de dorință, preoții spun că există câteva reguli de care este bine să ții cont, pentru a fi bine primit. La fel de importantă este și formularea din primele rânduri ale acatistului sau să închei gândurile cu „Amin”.
- Cum se scrie corect un acatist
- Detaliile la care trebuie să fii atent
Pentru o mare parte din creștini, acatistul reprezintă modalitatea prin care dorințele pot să devină mai ușor realitate, dar, de fapt, potrivit preoților, gândurile care se regăsesc pe foaie înseamnă mai mult decât atât, asta pentru că este un mod prin care oamenii pot comunica mai ușor cu Dumnezeu, prin intermediul preoților.
La ce trebuie să fii atent atunci când scrii un acatist
Cu toate că acatistul este la fel de vechi precum cărțile sfinte și este o practică des întâlnită în biserici, există câteva reguli de care este bine să ții cont.
Cea mai comună greșeală este aceea de a trece doar dorințele în primele rânduri și nu lucrurile de care ești recunoscător. Poate ai trecut printr-o perioadă mai dificilă sau ai reușit să îți găsești un alt loc de muncă, după ce te-ai rugat.
Ei bine, aceste realizări trebuie trecute în acatist încă din primele rânduri și abia mai apoi lucrurile care nu s-au îndeplinit încă.
Mai apoi, este bine să pui numele celui pentru care te rogi, dar nu fără a respecta o formulă des folosită și anume „Robul lui Dumnezeu (numele tău), mulțumește pentru binefacerile primite și se roagă Mântuitorului Iisus Hristos, Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și pentru…”, iar mai apoi sunt trecute numele celor dragi.
Detaliile pe care nu trebuie să le omiți
La fel de important este să treci în partea de sus a foii Acatist și cât timp preotul va citi acastistul. Cel mai cunoscut este cel de 40 de zile, dar sunt și de trei luni sau perioade mai lungi.
Esențial este ca la final să fie pus „Amin”. Cu toate că preoții primesc în fiecare duminică acatiste, se spune că este bine să fie date lunea, miercurea sau vinerea, atunci când se cumpără ulei și tămâie. Important este ca atunci când scrii un acatist să ai inima curată și să nu treci numele dușmanilor sau să le dorești răul.