De ce nu este bine să dai jos multe kilograme într-un timp scurt. Ce spun specialiștii: "Metodele extreme sunt o greșeală"
Este normal să îți dorești să slabesti cât mai mult într-un timp cât mai scurt, dar probabil știi deja că este mai bine să scapi de kilogramele în plus într-un ritm lent și constant. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea studiilor arată că persoanele care slăbesc încet au șanse mai mari se bucure de rezultate pe termen lung. Pierderea în greutate lent vine și cu mult mai puține riscuri pentru sănătate. Iată ce spun specialiștii.
- De ce este greșit ca o persoană să slăbească multe kilograme într-un timp scurt
- Ce spun specialiștii
Scăderea rapidă, pe termen scurt, în greutate, poate duce la pierderea masei musculare și chiar deficiențe de nutrienți. Potrvit specialiștilor, pierderea multor kilograme într-un timp prea scurt poate prezenta mai multe riscuri pentru sănătate.
De ce este greșit ca o persoană să slăbească multe kilograme într-un timp scurt
Pierderea în greutate este doar jumătate din luptă. Adevărata provocare este să reușești să ai aceeași greutate o perioadă îndelungată. Potrivit unor studii, cei mai mulți oameni care urmează o dietă își recăpătă jumătate din greutatea pe care au pierdut-o după doar un an. Și mai rău, aproape toți cei care urmează o dietă își recapătă toată greutatea pe care au pierdut-o după cel mult 3-5 ani.
„Sunt mulți oameni care vor să se îngrașe. Sunt doamne sau chiar și bărbați care mănâncă orice și nu se îngrașă. De fapt, problema este că mănâncă greșit.
Dieta perfectă nu există. Dieta este personalizată. Trebuie să înțelegem ce înseamnă o dietă. Femeile și bărbații se gândesc că trebuie să arate bine. Trebuie să ne gândim că nu doar cântarul contează. Poți să ai 50 de kilograme sau 80 de kilograme. Dacă arăți bine ar trebui să fii mulțumit. Asta este important.
Multe doamne vin și zic că au 55 de kilograme, dar vor să mai slăbească. De unde? Că ele nu mai au de ce să slăbească. Ele nu arată cum se așteaptă să arate. Asta este o problemă. Acest lucru este valabil și la bărbați, dar în general doamnele au pretenții mai mari.
Dietele nu sunt toate la fel. Poate o persoană are alergie la lactoză. Eu nu pot să-i dau o dietă bazată pe iaurt sau iaurt. Cel mai important este ca persoana să meargă la un nutriționist și să înțeleagă unde greșește. Cu toții greșim, mai ales în alimentație”, a spus nutriționistul Wasim Nazer, scrie dcnews.ro.
Ce spune specialistul despre metodele extreme de slăbit
Experții sugerează ca slăbitul să fie într-un ritm lent, dar constant. Cele mai multe studii arată că persoanele care pierd în greutate într-un ritm lent, dar constant, au șanse mai mari să se mențină la greutatea dorită mai multă vreme.
„Metodele extreme sunt o greșeală. Tu pierzi apă din corp. Primele săptămâni în care pierzi 5 kilograme și ești fericită, tu ai pierdut apă din corp. În momentul în care te-ai oprit din dieta respectivă, mâne pui kilogramele la loc.
Sunt niște diete de care te ții și slăbești. Nu foarte repede, dar slăbești. Când slăbești într-o perioadă scurtă, celulele au o memorie. Pe înțelesul tuturor, celulele cred că ești în deșert, ai pățit ceva, te-am îmbolnăvit și d-asta nu le dai mâncare.
Dacă ai ajuns repede de la 100 de kilograme la 90, tu te oprești acolo la 90, nu mai dai jos. Te plictisești, nu mai ții dietă și te întorci la viața ta normală. În foarte scurt timp pui kilogramele la loc. Nu că le pui la loc. Nu te vei întoarce la loc. Te vei întoarce la 110. Celule bagă în depozit. Dacă se mai întâmplă acest lucru să aibă de unde da jos. În general oamenii pleacă de la 80 de kilograme și după 3 sau 4 ani ajung la 100 de kilograme”, a mai spus nutriționistul Wasim Nazer potrivit aceleiași surse menționate anterior.