De ce nu trebuie să mănânci mezeluri la micul dejun. Ce spun specialiștii
Micul dejun este considerată cea mai importantă masă a unei zile. Deși avem o mulțime de variante de preparate, mulți români aleg să consume mezeluri, iar specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la ceea ce conține carnea procesară.
- De ce nu trebuie să mănânci mezeluri la micul dejun
- Ce spun specialiștii
Micul dejun este considerată cea mai importantă mesă a unei zile. Cu toate că sunt foarte des consumate, mezelurile nu sunt foarte sănătoase, astfel că nu se recomandă a fi mâncate în prima parte a zilei.
De ce nu trebuie să mănânci mezeluri la micul dejun
Conform unor studii, mezelurile agresează bacteriile care protejează organismul de diferite infecții care ar putea să apară. Motivul pentru care se întâmplă acest proces sunt conservanții care se regăsesc în mezeluri. Ele conțin sare nitrică, numit și nitrit de sodiu, conservant E 250.
„Imediat ce ajunge nitritul de sodiu în stomac, e o reacție de manual, cu acidul clorihidric, reacția clar are loc. Reacția dă un compus care se cheamă nitrozamină. Este un compus cu caracter cancerigen dovedit, există și doze limită per kilogram corp, 50 de mg per kilogram corp”, spune prof. univ. dr Ștefan Voicu, de la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii la un post de televiziune.
Un profesor al unei facultăți de biologie recomandă ca mezelurile să nu fie consumate la nicio masă. din cauza substanțelor chimice pe care le conțin.
„Chiar dacă mâncăm un sandviș cu mezel, dar nu facem din asta un obicei alimentar, organismul reușește să elimine aceste substanțe periculoase înainte de a determina o leziune(...) Să nu repetăm aceeași greșeală, ca să nu ne batem în mod inutil cu celulele astea, bacteriile, care trăiesc împreună cu noi și pentru noi, asigură intregritatea sistemului imunitar”, prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc.
Carnea procesată favorizează apariția cancerul
Institutul de Cercetare pentru studiul Cancerului (IARC) a făcut un studiu în urmă cu mai mulți ani, iar rezultatul a fost că mezelurile reprezintă o cauză certă care duce la apariția cancerului. Substanțele chimice pe care le conține carnea procesată pot forma compuși cancerigeni în momentul în care este gătită la temperaturi ridicate. Printre acestea alimente menționăm crenvurști, salam, cârnați, parizer sau șunca.