De ce să nu dormi cu lumina aprinsă. Care sunt riscurile la care te expui zilnic
Odihna reprezintă unul dintre factorii importanți pentru o viață sănătoasă. Somnul trebuie să fie prioritar și ar trebui să ne intereseze calitatea sa. Cercetătorii au demonstrat că lumina în cameră, chiar și cea de veghe ne poate afecta fără să ne dăm seama.
- De ce se recomandă somnul pe întuneric
- Ce riscuri apar dacă dormim cu lumina aprinsă
Somnul trebuie să fie o prioritate în viața noastră și nu trebuie lăsat deoparte. Pentru un stil de viață sănătos și activ, avem nevoie de odihnă, fără să fim întrerupți. Mai mulți cercetători au constatat și cum este cel mai bine să dormim privind lumina din cameră.
Cu toate că pare ceva neașteptat, lumina în timpul somnului poate duce la probleme de sănătate. Mulți oameni nu pot să doarmă dacă nu ai măcar o lumină ambientală în cameră.
Specialiștii recomandă somnul în întuneric
Cercetătorii anunță că cel mai bun somn este cel în beznă completă. S-a demonstrat că expunerea și la o lumină slabă duce la probleme cardiovasculare și crește rezistența la insulină. Aceasta poate duce la dezvoltarea diabetului fără să ne dăm seama.
Creierul asociază prezența luminii ca semnal pentru trezire și alertă, iar întunericul arată că este timpul să dormi. În acest fel, expunerea la lumină activează sistemul nervos și va crește ritmul cardiac, fiind pregătit pentru o nouă zi.
Lumina în timpul nopții afectează organismul
Creierul folosește prezența luminii drept un semnal că este timpul să fii treaz și alert, iar întunericul ca un semnal că este timpul să dormi. Expunerea la lumină activează sistemul nervos simpatic (SNS) și crește ritmul cardiac, astfel încât să fi treaz și gata să începi ziua.
Funcțiile organismului în timpul nopții își vor face procesele obișnuite, precum cel digestiv și se produce melatonină, hormonul somnului. Ecranele TV sau lumina de veghe vor perturba aceste funcții, iar somnul nu va fi unul odihnitor.
"Ochii sunt legătura directă cu partea creierului care controlează ritmul circadian. (Expunerea la lumină) este interpretată de creier pentru a permite reacțiilor chimice să aibă loc pentru cicluri de somn sănătoase (sau nesănătoase). Dacă există o cantitate semnificativă de interferență luminoasă într-un moment în care corpul tău încearcă să doarmă, aceasta poate provoca un somn prost sau cicluri de somn programate nesănătos, ceea ce poate duce la un număr semnificativ de alte probleme medicale", a explicat Nilong Vyas. M.D., medic și consultant de somn.