De ce te înțeapă inima? Specialiștii au vorbit despre posibilele cauze
De câte ori nu vi s-a întâmplat să simțiți chiar voi, sau să auziți o persoană apropiată care să spună: ”mă înțeapă inima!”?! Durerea bruscă și ascuțită în piept care dispare rapid poate apărea din mai multe motive. Iată ce spun specialiștii despre posibilele cauze ale acestui simptom.
- De ce te înțeapă inima?!
- Specialiștii au vorbit despre posibilele cauze
Majoritatea durerilor în piept nu sunt un semn de ceva grav, dar ar trebui să solicitați sfatul medicului pentru orice eventualitate. În timp ce durerea în piept ar putea semnifica ceva grav, cum ar fi un atac de cord, poate apărea și din cauze care nu ne pun viața în pericol. Această durere poate avea multe cauze diferite. În cele mai multe cazuri, nu este cauzată de o problemă cardiacă. Simptomele vă pot oferi o idee despre cauză însă nu vă autodiagnosticați și, cel mai bine, consultați un medic de familie dacă sunteți îngrijorat.
De ce te înțeapă inima?!
Potrivit specialiștilor, cele mai frecvente probleme ale inimii care provoacă dureri în piept includ: pericardita – care de obicei provoacă o durere bruscă, ascuțită, înjunghiată, care se agravează atunci când respiri profund sau te întinzi și angina pectorală sau un atacul de cord, care au simptome similare, numai că un atac de cord pune viața în pericol.
Durerea în piept bruscă și ascuțită durează mai puțin de câteva secunde. Unele persoane ar descrie-o ca un șoc electric. Durează o clipă și apoi dispare. Iată câteva cauze comune ale acestui tip de durere în piept.
1. Stresul poate fi unul din factorii declanșatori. Persoanele care trec prin șocuri ale despărțirii sau pierderii unei persoane dragi, sau cele care au activitate intelectuala intensă pot simți înțepături care însa nu durează mult.
2. Arsurile la stomac. Acest lucru poate provoca o durere bruscă sau o senzație de arsură în piept.
3. Sindromul precordial (PCS) este o afecțiune mai puțin gravă care apare mai ales la copii și tineri, dar poate apărea și la vârsta adultă. Se crede că este agravată fie de un nerv ciupit în piept, fie de un spasm muscular. Nu este necesar niciun tratament pentru aceasta și nu există efecte negative asupra sănătății.
4. Încordarea musculară sau durerile osoase. Problemele musculare sau osoase pot provoca dureri toracice bruște și ascuțite.
5. Anxietate și atacuri de panică. Anxietatea severă și atacurile de panică pot provoca dureri toracice bruște și ascuțite. Unii oameni pot avea un atac de panică după un eveniment stresant sau emoțional. Alte simptome ale unui atac de panică sunt, de asemenea, foarte asemănătoare cu un atac de cord. Acestea includ: dificultăți de respirație, bătăi rapide, ameţeală, transpiraţie. amorțeală a mâinilor și a picioarelor, leșin.
6. Probleme cu inima. Majoritatea oamenilor se gândesc la un atac de cord atunci când au dureri în piept. Atacurile de cord provoacă, de obicei, o durere surdă sau o senzație inconfortabilă de presiune în piept.
Alte afecțiuni cardiace pot declanșa, de asemenea, dureri în piept. Orice afecțiune care afectează inima poate fi gravă și necesită îngrijiri medicale.
Alte cauze ale durerii în piept legate de inimă includ:
- angina pectorală. Acest tip de durere în piept apare atunci când fluxul de sânge către mușchii inimii este blocat. Poate fi declanșată de efort fizic sau stres emoțional.
- Pericardită. Aceasta este o infecție sau o inflamație a mucoasei din jurul inimii. Se poate întâmpla după o infecție a gâtului sau o răceală. Pericardita poate provoca o durere ascuțită, sau o durere surdă. Este posibil să aveți și febră.
- Miocardită. Aceasta este inflamația mușchiului inimii. Poate afecta mușchii inimii și sistemul electric care controlează bătăile inimii.
- Cardiomiopatie. Această boală a mușchilor inimii face inima mai slabă și poate provoca durere.
-Disecţie. Această condiție de urgență apare atunci când aorta se desparte. Provoacă dureri severe în piept și spate.