De ce trebuie neapărat să vopsești copacii cu var. Toată lumea face asta primăvara
Cu toții au văzut cel puțin o dată copaci vopsiți cu var, sau persoane din familie care fac acest lucru acasă. Însă, puțini știu care este adevăratul motiv pentru care s-a inventat acest obicei, dincolo de cel estetic pentru grădini. Toată lumea face asta primăvara, iar copacii cu trunchiul alb sunt peste tot.
- De ce trebuie să vopsești copacii cu var primăvara
- Toată lumea a văzut acest obicei
Copacii vopsiți cu var sunt un obicei specific în țara noastră și deja au început să facă parte din primăvară. Puțini își mai pot imagina acest anotimp fără să vadă trunchiuri albe în grădini. Pe lângă faptul că acest lucru arată că o grădină este îngrijită, are și un motiv bun. Iată care este acesta și de ce toată lumea recurge la această metodă.
De ce trebuie să vopsești copacii cu var primăvara
Acest obicei este mai vechi decat ar fi crezut oamenii, pornind chiar din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Un scriitor celebru a explicat de ce recurge la această metodă de îngrijire a copacilor, având în vedere că acum există o mulțime de soluții și procedee profesionale, care rezolvă orice problemă din grădină.
Se pare că vopsirea cu var a copacilor a început cu scopul de a ghida mai ușor tehnica de război, pe timpul nopții, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acum însă, varul protejează trunchiul copacilor de insecte și ale lucruri din sol care ar putea să îi dăuneze.
Chiar dacă s-au creat diferite produse pentru acest lucru, varul s-a dovedit a fi foarte eficient.
”În fiecare primăvară pe tot cuprinsul fostului Imperiu copiii, țăranii, muncitorii şi birocrații ieșeau la văruit copaci, stâlpi şi borduri. Am făcut-o toţi cei născuţi acolo, am făcut-o şi eu cel puţin 15 ani. Istoria spune că înainte de război acest ritual nu exista.
Era o formă ieftină de marcaj - estetică şi în timp se pare că şi utilă: zeama aceea de var avea multiple funcții. Mai ales că varul deja avea o întrebuințare largă în case pe criterii medical-sanitare şi agricultură”, a scris Vasile Ernu, pe Facebook.
Se crede că obiceiul va dispărea
Deși în aceste zile este un obicei întâlnit peste tot, mai ales în zona rurală, scriitorul este de părere că nu se va mai ține cont de el în viitor. Acest lucru se observă și acum, deoarece numărul oamenilor care încă mai fac acest lucru a scăzut considerabil, față de anii trecuți.
”Oricum în câţiva ani tradiția asta va dispărea - se schimbă materia și se dizolvă diversitatea materiei - şi toate drumurile vor arăta identic iar zeama albă de var va deveni zeama de CocaCola sau mai ştiu eu ce ingredient universal identic”, a mai spus el.