Live acum Lumea nevazută
Prime time 19:30 In culisele celebritatii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Demența poate fi prezisă cu ani buni înainte de a se declanșa. Care sunt semnele la care trebuie să fii atent

Demența poate fi prezisă cu ani buni înainte de a se declanșa. Care sunt semnele la care trebuie să fii atent

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 18.08.2023 la 10:31 Actualizat pe 18.08.2023 la 10:31

Potrivit oamenilor de știință, ar putea fi posibilă identificarea semnelor de demență cu nouă ani înainte ca pacienții să primească un diagnostic oficial.Descoperirile ridică posibilitatea ca, în viitor, persoanele cu risc să fie examinate pentru a ajuta la selectarea celor care ar putea beneficia de intervenții sau pentru a ajuta la identificarea pacienților potriviți pentru studiile clinice pentru noi tratamente. Care sunt semnele la care trebuie să fii atent.

Demența poate fi prezisă cu ani buni înainte de a se declanșa

Profimediaimages.ro

Demența este un termen larg pentru afecțiunile care pot afecta capacitatea cuiva de a-și aminti, de a procesa informații și de a vorbi. Unii oameni au mai multe șanse de a face boala Alzheimer, în timp ce alții tind să sufere de alte tipuri de demență.

Demența poate fi prezisă cu ani buni înainte de a se declanșa

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu demență și peste 10 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an. Și deși boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței, nu este singura. Deși simptomele demenței pot varia în funcție de cauza de bază, unele simptome cheie sunt semne de avertizare comune ale acestei afecțiuni.

Semne de avertizare ale demenței

A avea doar probleme de memorie nu înseamnă că suferi de demență. Pentru a fi diagnosticat cu demență, trebuie să ai cel puțin două tipuri de deficiențe care interferează semnificativ cu viața de zi cu zi. Pe lângă problemele de memorie, persoanele cu demență pot avea și tulburări care le afectează:

- aptitudinile lingvistice

- comunicarea

- abilitățile de raționament și de rezolvare a problemelor

În funcție de cauză, dacă demența este diagnosticată precoce, pot exista opțiuni de tratament pentru a încetini progresia declinului cognitiv.

Care sunt semnele la care trebuie să fii atent

1. Modificări subtile ale memoriei pe termen scurt. A avea probleme cu memoria poate fi un simptom precoce al demenței. Schimbările sunt adesea subtile și tind să implice memoria pe termen scurt. O persoană cu demență poate să-și amintească evenimentele care au avut loc cu ani în urmă, dar nu și ceea ce a mâncat la micul dejun. O persoană cu demență poate prezenta și alte modificări în memoria sa pe termen scurt, cum ar fi: uitând unde au pus obiectele chinuindu-se să-și amintească de ce au intrat într-o anumită cameră uitând ce ar fi trebuit să facă într-o zi dată

2. Dificultate în găsirea cuvintelor potrivite. Un alt simptom timpuriu al demenței este dificultatea de a comunica. O persoană cu demență poate avea dificultăți să explice ceva sau să găsească cuvintele potrivite pentru a se exprima. De asemenea, se pot opri la mijlocul unei propoziții și nu știu cum să continue. A avea o conversație cu o persoană care are demență poate fi o provocare și poate dura mai mult decât de obicei pentru a-și exprima gândurile sau sentimentele.

3. Schimbări de dispoziție. O schimbare a dispoziției este, de asemenea, frecventă în cazul demenței. Dacă aveți demență, s-ar putea să nu fie ușor să recunoașteți acest lucru în voi, dar este posibil să observați această schimbare la altcineva. Depresia, de exemplu, este frecventă în stadiile incipiente ale demenței. Cineva care are demență poate părea, de asemenea, mai frică sau anxioasă decât era înainte. S-ar putea supăra cu ușurință dacă rutina lor zilnică obișnuită este schimbată sau dacă se găsesc în situații nefamiliare. Odată cu schimbările de dispoziție, este posibil să observați și o schimbare a personalității. Un tip tipic de schimbare de personalitate observată în cazul demenței este trecerea de la a fi timid sau tăcut la a fi deschis.

4. Apatia este un semn comun în demența timpurie. O persoană cu demență își poate pierde interesul pentru hobby-uri sau activități pe care obișnuiau să le facă. S-ar putea să nu mai vrea să iasă afară sau să se distreze.

5. Dificultate în îndeplinirea sarcinilor.

6. Confuzie. Cineva aflat în stadiile incipiente ale demenței poate deveni adesea confuz. Ei pot avea dificultăți în a-și aminti fețele, în a ști ce zi sau lună este sau în a-și da seama unde se află. Confuzia poate apărea din mai multe motive și se poate aplica la diferite situații. De exemplu, își pot pierde cheile mașinii, pot uita ce urmează în cursul zilei sau au dificultăți în a-și aminti pe cineva pe care l-au cunoscut recent.

7. Dificultate în urmărirea poveștilor. Dificultatea de a urmări poveștile este un simptom precoce clasic al demenței. Persoanele cu demență uită adesea sensul cuvintelor pe care le aud sau se chinuie să le urmeze împreună cu conversațiile sau programele TV.

8. Un simț eșec al direcției. Simțul unei persoane de direcție și orientarea spațială începe de obicei să se înrăutățească odată cu apariția demenței. Ei pot întâmpina dificultăți în a recunoaște repere cândva familiare și să uite cum să ajungă în locuri familiare pe care înainte nu aveau probleme să le găsească.

9. Repetarea este frecventă la persoanele cu demență din cauza pierderii memoriei și a modificărilor generale de comportament. Persoana poate repeta sarcinile zilnice, cum ar fi bărbierit sau baie, sau poate colecta obiecte în mod obsesiv. De asemenea, ei pot repeta aceleași întrebări într-o conversație sau pot spune aceeași poveste de mai multe ori.

10. Luptă pentru a se adapta la schimbare. Pentru cineva aflat în stadiile incipiente ale demenței, experiența poate provoca teamă. Dintr-o dată, ei nu-și pot aminti oamenii pe care îi cunosc sau urmează ceea ce spun alții. Nu își amintesc de ce au mers la magazin și se pierd în drum spre casă. Din această cauză, ei ar putea să tânjească la rutină și să le fie frică să încerce experiențe noi. Dificultatea de adaptare la schimbare este, de asemenea, un simptom tipic al demenței precoce.

11. Judecata slabă. O altă consecință a declinului cognitiv este pierderea capacității de a lua decizii bune. De exemplu, o persoană cu demență poate să nu poată recunoaște situațiile periculoase. Ei pot încerca să traverseze o stradă aglomerată fără să aștepte până când este sigur să facă acest lucru sau să iasă afară în haine de vară când afară ninge. Un alt semn distinctiv al judecății slabe în cazul demenței este incapacitatea de a folosi o bună judecată financiară. Cineva care a fost de obicei atent cu banii lor poate începe să dea bani unor oameni sau din cauze pe care cu greu le cunosc.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Demența poate fi prezisă cu ani buni înainte de a se declanșa. Care sunt semnele la care trebuie să fii atent
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Stiri interne
Lumea fotbalului românesc, în doliu! S-a stins din viață un fost internațional / FOTO
  • Doliu în lumea fotbalului românesc
  • S-a stins din viață un fost internațional
Showbiz intern
Lidia Buble, hot în vacanța cu iubitul! Artista arată demențial în costum de baie. Ipostaze incendiare  / FOTO 
  • Lidia Buble arată demențial în costum de baie
  • Artista, ipostaze hot din vacanța cu iubitul
Stiri interne
Cine e românul care a fost înjunghiat în timp ce se afla în vacanță, în Egipt. Care e starea lui în prezent 
  • Un român în vârstă de 34 de ani a fost înjunghiat în timp ce se afla în vacanță, în Egipt
  • Care e starea lui în prezent 
Meteo
Meteorologii au actualizat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până la jumătatea lunii februarie
  • Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au actualizat prognoza meteo
  • Cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni
Showbiz intern
Tristan Tate, apariție surpriză la Revelionul artiștilor. La brațul cărei cântărețe de muzică populară s-a afișat controversatul milionar / VIDEO
  • La brațul cui a apărut Tristan Tate la Revelionul artiștilor
  • Controversatul milionar, apariție surpriză
Emisiuni TV
Cine e noua prezentatoare a emisiunii Mireasa - Direct din culise. Ea este cea care va lua locul Ralucăi Preda
  • Cine e noua prezentatoare a emisiunii Mireasa - Direct din culise
  • Ea este cea care va lua locul Ralucăi Preda
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
O profesoară din Iaşi a bătut-o crunt pe amanta soţului, apoi a mers acasă şi s-a împăcat cu bărbatul
recomandare pe as.ro
Românul celebru cu o avere de peste 100 de milioane de euro care merge cu metroul! „Bă, ce sărac e ăsta!”
Romania TV
Cazul Prodanca – Reghe tras la indigo: Amanta s-a dus după fotbalist în Dubai, iar soţia e disperată
Romania TV
DOCUMENT Ministerul Muncii a semnat ordinul, se dau bani de la stat
recomandare pe antena3.ro
O casă din Los Angeles care a scăpat neatinsă de incendii a fost acum ruptă în două de o alunecare de teren
recomandare pe antena3.ro
Cascada Bigăr se regerenează, după ce o bucată mare de calcar s-a prăbușit în 2021. Cum arată acum obiectivul turistic
recomandare pe antena3.ro
Jandarmeria îl acuză pe Călin Georgescu că a mințit la televizor cu privire la angajații instituției, după procesul de la ICCJ
recomandare pe playtech.ro
Primele declarații ale lui Liviu Guță, când a reapărut în sfera publică, după o pauză de doi ani: ”Am plâns, am suferit!”
recomandare pe playtech.ro
Ce secrete ascunde Mr Pink, soțul Monicăi Gabor. Puțini știu că, în trecut, a fost călugăr
recomandare pe redactia.ro
Cutremur puternic în România. Unde s-a resimțit
recomandare pe redactia.ro
Divorț șocant în showbiz. Vedeta de la Neața cu Răzvan și Dani s-a separat de tatăl copiilor ei. A început o luptă legală acerbă
recomandare pe Ciao.ro
Dramă la Bollywood! Marele actor Khan, înjunghiat în propria casă din Mumbai
recomandare pe shtiu.ro
Se unește cu Canada? SUA va deveni cea mai mare țară din lume depășind Rusia
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
recomandare pe bzi.ro
Cum arată Lidia Buble în costum de baie, la 31 de ani! Și-a etalat silueta de model într-un costum minuscul – FOTO
recomandare pe bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
recomandare pe dailybusiness.ro
Explozie a prețurilor la energie. Facturile vor crește dramatic după expirarea plafonării. Trei scenarii posibile!
recomandare pe dailybusiness.ro
Explozie a prețurilor la energie. Facturile vor crește dramatic după expirarea plafonării. Trei scenarii posibile!
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 20-26 ianuarie 2025. Taurii avansează în carieră. Racii sunt preocupați de investiții. Scorpionii sunt relaxați
recomandare pe a1.ro
De ce nu trebuie să se teamă de singurătate în lunile ce urmează aceste zodii. Când își vor găsi jumatatea nativii