Homepage » Beauty & Lifestyle » Demența poate fi prezisă cu ani buni înainte de a se declanșa. Care sunt semnele la care trebuie să fii atent

Demența poate fi prezisă cu ani buni înainte de a se declanșa. Care sunt semnele la care trebuie să fii atent

Oana Vacarusi

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 18.08.2023 la 10:31 Actualizat pe 18.08.2023 la 10:31

Potrivit oamenilor de știință, ar putea fi posibilă identificarea semnelor de demență cu nouă ani înainte ca pacienții să primească un diagnostic oficial.Descoperirile ridică posibilitatea ca, în viitor, persoanele cu risc să fie examinate pentru a ajuta la selectarea celor care ar putea beneficia de intervenții sau pentru a ajuta la identificarea pacienților potriviți pentru studiile clinice pentru noi tratamente. Care sunt semnele la care trebuie să fii atent.

Demența poate fi prezisă cu ani buni înainte de a se declanșa

Profimediaimages.ro

  • Peste 55 de milioane de oameni la nivel global suferă de demență
  • Semnele demenței pot fi văzute cu nouă ani înainte ca o persoană să primească un diagnostic

Demența este un termen larg pentru afecțiunile care pot afecta capacitatea cuiva de a-și aminti, de a procesa informații și de a vorbi. Unii oameni au mai multe șanse de a face boala Alzheimer, în timp ce alții tind să sufere de alte tipuri de demență.

Demența poate fi prezisă cu ani buni înainte de a se declanșa

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu demență și peste 10 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an. Și deși boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței, nu este singura. Deși simptomele demenței pot varia în funcție de cauza de bază, unele simptome cheie sunt semne de avertizare comune ale acestei afecțiuni.

Semne de avertizare ale demenței

A avea doar probleme de memorie nu înseamnă că suferi de demență. Pentru a fi diagnosticat cu demență, trebuie să ai cel puțin două tipuri de deficiențe care interferează semnificativ cu viața de zi cu zi. Pe lângă problemele de memorie, persoanele cu demență pot avea și tulburări care le afectează:

- aptitudinile lingvistice

- comunicarea

- abilitățile de raționament și de rezolvare a problemelor

În funcție de cauză, dacă demența este diagnosticată precoce, pot exista opțiuni de tratament pentru a încetini progresia declinului cognitiv.

Care sunt semnele la care trebuie să fii atent

1. Modificări subtile ale memoriei pe termen scurt. A avea probleme cu memoria poate fi un simptom precoce al demenței. Schimbările sunt adesea subtile și tind să implice memoria pe termen scurt. O persoană cu demență poate să-și amintească evenimentele care au avut loc cu ani în urmă, dar nu și ceea ce a mâncat la micul dejun. O persoană cu demență poate prezenta și alte modificări în memoria sa pe termen scurt, cum ar fi: uitând unde au pus obiectele chinuindu-se să-și amintească de ce au intrat într-o anumită cameră uitând ce ar fi trebuit să facă într-o zi dată

2. Dificultate în găsirea cuvintelor potrivite. Un alt simptom timpuriu al demenței este dificultatea de a comunica. O persoană cu demență poate avea dificultăți să explice ceva sau să găsească cuvintele potrivite pentru a se exprima. De asemenea, se pot opri la mijlocul unei propoziții și nu știu cum să continue. A avea o conversație cu o persoană care are demență poate fi o provocare și poate dura mai mult decât de obicei pentru a-și exprima gândurile sau sentimentele.

3. Schimbări de dispoziție. O schimbare a dispoziției este, de asemenea, frecventă în cazul demenței. Dacă aveți demență, s-ar putea să nu fie ușor să recunoașteți acest lucru în voi, dar este posibil să observați această schimbare la altcineva. Depresia, de exemplu, este frecventă în stadiile incipiente ale demenței. Cineva care are demență poate părea, de asemenea, mai frică sau anxioasă decât era înainte. S-ar putea supăra cu ușurință dacă rutina lor zilnică obișnuită este schimbată sau dacă se găsesc în situații nefamiliare. Odată cu schimbările de dispoziție, este posibil să observați și o schimbare a personalității. Un tip tipic de schimbare de personalitate observată în cazul demenței este trecerea de la a fi timid sau tăcut la a fi deschis.

4. Apatia este un semn comun în demența timpurie. O persoană cu demență își poate pierde interesul pentru hobby-uri sau activități pe care obișnuiau să le facă. S-ar putea să nu mai vrea să iasă afară sau să se distreze.

5. Dificultate în îndeplinirea sarcinilor.

6. Confuzie. Cineva aflat în stadiile incipiente ale demenței poate deveni adesea confuz. Ei pot avea dificultăți în a-și aminti fețele, în a ști ce zi sau lună este sau în a-și da seama unde se află. Confuzia poate apărea din mai multe motive și se poate aplica la diferite situații. De exemplu, își pot pierde cheile mașinii, pot uita ce urmează în cursul zilei sau au dificultăți în a-și aminti pe cineva pe care l-au cunoscut recent.

7. Dificultate în urmărirea poveștilor. Dificultatea de a urmări poveștile este un simptom precoce clasic al demenței. Persoanele cu demență uită adesea sensul cuvintelor pe care le aud sau se chinuie să le urmeze împreună cu conversațiile sau programele TV.

8. Un simț eșec al direcției. Simțul unei persoane de direcție și orientarea spațială începe de obicei să se înrăutățească odată cu apariția demenței. Ei pot întâmpina dificultăți în a recunoaște repere cândva familiare și să uite cum să ajungă în locuri familiare pe care înainte nu aveau probleme să le găsească.

9. Repetarea este frecventă la persoanele cu demență din cauza pierderii memoriei și a modificărilor generale de comportament. Persoana poate repeta sarcinile zilnice, cum ar fi bărbierit sau baie, sau poate colecta obiecte în mod obsesiv. De asemenea, ei pot repeta aceleași întrebări într-o conversație sau pot spune aceeași poveste de mai multe ori.

10. Luptă pentru a se adapta la schimbare. Pentru cineva aflat în stadiile incipiente ale demenței, experiența poate provoca teamă. Dintr-o dată, ei nu-și pot aminti oamenii pe care îi cunosc sau urmează ceea ce spun alții. Nu își amintesc de ce au mers la magazin și se pierd în drum spre casă. Din această cauză, ei ar putea să tânjească la rutină și să le fie frică să încerce experiențe noi. Dificultatea de adaptare la schimbare este, de asemenea, un simptom tipic al demenței precoce.

11. Judecata slabă. O altă consecință a declinului cognitiv este pierderea capacității de a lua decizii bune. De exemplu, o persoană cu demență poate să nu poată recunoaște situațiile periculoase. Ei pot încerca să traverseze o stradă aglomerată fără să aștepte până când este sigur să facă acest lucru sau să iasă afară în haine de vară când afară ninge. Un alt semn distinctiv al judecății slabe în cazul demenței este incapacitatea de a folosi o bună judecată financiară. Cineva care a fost de obicei atent cu banii lor poate începe să dea bani unor oameni sau din cauze pe care cu greu le cunosc.

Citește și:
În articolul
Demența poate fi prezisă cu ani buni înainte de a se declanșa. Care sunt semnele la care trebuie să fii atent
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz intern • la 16:18
Un an de la cel mai greu moment pentru Tzancă Uraganu și Alina Marymar. Cei doi sunt sfâșiați de durere: „Ce zi grea”
  • Un an de la cel mai greu moment pentru Tzancă Uraganu și Alina Marymar
  • Cei doi sunt sfâșiați de durere
Showbiz intern • la 15:38
Catalin Crișan s-a despărțit de iubită! Artistul, primele declarații: “Sunt singur… Viața merge mai departe” / FOTO
  • Cătălin Crișan e, din nou, un bărbat liber
  • Artistul a anunțat că s-a despărțit de iubita lui
Beauty & Lifestyle • la 15:06
Ai auzit de teoria “the never broken bone”? Ce se spune despre oamenii care nu și-au fracturat niciun os vreodată
  • Teoria „the never broken bone”
  • Ce se spune despre oamenii care nu și-au fracturat niciodată un os
Showbiz intern • la 14:14
Primele declarații ale soției lui Mihai Leu despre starea de sănătate a fostului campion. Cum se simte în prezent
  • Soția lui Mihai Leu, primele declarații despre starea de sănătate a fostului campion
  • Cum se simte în prezent
Emisiuni TV • la 13:32
Mariana Moculescu a luat o decizie șoc! Își vinde hainele ca să supraviețuiască
  • Mariana Moculescu, decizie extremă
  • Își vinde hainele ca să supraviețuiască
Emisiuni TV • la 13:32
Chefi la cuțite, lider de audiență cu ediția de ieri. Amuleta tăcerii încurcă rețetele diseară, în cel de-al șaselea battle
  • Chefi la cuțite, lider de audiență cu ediția de ieri
  • Amuleta tăcerii încurcă rețetele diseară, în cel de-al șaselea battle
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce nu ai voie să faci azi, 23 aprilie
recomandare pe as.ro
Milionarul român, coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai rupe tăcerea: „Am investit, mai deschidem unul”
Romania TV
Mario Iorgulescu a EVADAT și riscă trei ani de închisoare în plus. Este dat în urmărire internațională
Romania TV
Mario Iorgulescu a EVADAT și riscă trei ani de închisoare în plus. Este dat în urmărire internațională
recomandare pe antena3.ro
Descoperire senzațională făcută pe fundul mării, într-un vas scufundat în 1942
recomandare pe antena3.ro
Mihai Leu este în stare critică. A fost adus la Fundeni cu un elicopter SMURD
recomandare pe antena3.ro
O femeie a găsit oase umane în pereții casei sale, apoi a descoperit un secret înfiorător
recomandare pe playtech.ro
Cum scapi de furnicile din casă sau din curte în mod natural. Este varianta cea mai simplă
recomandare pe playtech.ro
Ordinea în care se pun ingredientele la saramura de peşte. Aşa te asiguri că legumele au consistența perfectă
recomandare pe redactia.ro
Detalii cutremurătoare ies la iveală din ancheta bebelușului furat din maternitatea Bacău. Cum a fost scos micuțul din spital și cu cât s-a vândut micuțul
recomandare pe redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
recomandare pe Ciao.ro
Vedetele din România care s-au călugărit. Au renunțat la celebritate pentru o viață în rugăciune
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
recomandare pe bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
recomandare pe bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
recomandare pe dailybusiness.ro
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
recomandare pe dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
recomandare pe Jurnalul.ro
Ziua eliberării: 3 Zodii încep un nou capitol pe 28 Aprilie 2025
recomandare pe a1.ro
Cleopatra Stratan revine cu piesa „Ghiță”. Cum sună remake-ul emoționant, după aproape 20 ani de la succesul hitului
Close